FDA advarer Gabapentin, Pregabalin kan forårsage alvorlige vejrtrækningsproblemer

Amerikanske sundhedsmyndigheder advarer om, at populær medicin til nervesystemet kan forårsage farlige vejrtrækningsproblemer, når de kombineres med opioider og visse andre stoffer.

FDA-meddelelse

US Food and Drug Administration (FDA) har udgivet en advarsel relateret til brugen af ​​gabapentin og pregablin. I advarslen sagde de, at “alvorlige vejrtrækningsproblemer kan forekomme hos patienter, der bruger  gabapentin  (Neurontin, Gralise, Horizant) eller  pregabalin  (Lyrica, Lyrica CR), som har respiratoriske risikofaktorer”.

Disse omfatter brugen af ​​opioid smertestillende medicin og andre lægemidler, der deprimerer centralnervesystemet, og tilstande såsom kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), der reducerer lungefunktionen. Ældre er også i højere risiko. Gabapentin og pregabalin er FDA-godkendt til en række forskellige tilstande, herunder anfald, nervesmerter og restless legs syndrom.

FDA-evaluering viser, at brugen af ​​disse lægemidler, ofte omtalt som gabapentinoider, er vokset til ordineret medicinsk brug, såvel som misbrug og misbrug.

Gabapentinoider bliver ofte kombineret med CNS-depressiva, hvilket øger risikoen for respirationsdepression. CNS-depressiva omfatter opioider, anti-angstmedicin, antidepressiva og antihistaminer. Der er mindre beviser, der understøtter risikoen for alvorlige vejrtrækningsproblemer hos raske personer, der tager gabapentinoider alene.

FDA vil fortsætte med at overvåge disse lægemidler som en del af deres rutinemæssige overvågning af alle FDA-godkendte lægemidler.

Hvad er gabapentinoider, og hvordan kan de hjælpe mig?

Gabapentinoider er FDA-godkendt til at behandle en række tilstande, herunder delvise anfald og nervesmerter fra rygmarvsskade, helvedesild og diabetes. Andre godkendte anvendelser omfatter fibromyalgi og restless legs syndrom. Gabapentin blev første gang godkendt i 1993 og pregabalin blev første gang godkendt i 2004. Gabapentin markedsføres under mærkenavnene Neurontin og Gralise, og også som generika. Gabapentin enacarbil markedsføres under varemærket Horizant. Pregabalin markedsføres under varemærkerne Lyrica og Lyrica CR, og også som generiske lægemidler. Pregabalin er et skema V-kontrolleret stof, hvilket betyder, at det har et lavere potentiale for misbrug blandt de stoffer, der er planlagt af Drug Enforcement Administration (DEA), men kan føre til en vis fysisk eller psykologisk afhængighed.

Hvad skal patienter og pårørende gøre i tilfælde af vejrtrækningsproblemer?

Patienter og pårørende bør straks søge læge, hvis du eller en du plejer oplever symptomer på luftvejsproblemer, da disse kan være livstruende. Symptomer at holde øje med inkluderer:

 • Forvirring eller desorientering
 • Usædvanlig svimmelhed eller ørhed
 • Ekstrem søvnighed eller sløvhed
 • Langsom, lavvandet eller vanskelig vejrtrækning
 • Manglende reaktion, hvilket betyder, at en person ikke svarer eller reagerer normalt, eller at du ikke kan vække vedkommende
 • Blålig-farvet eller tonet hud, især på læber, fingre og tæer

Informer altid din sundhedspersonale om alle de lægemidler, du tager, inklusive receptpligtig og håndkøbsmedicin og andre stoffer såsom alkohol.

Hvad er min risiko?

Al medicin har bivirkninger, selv når den bruges korrekt som foreskrevet, men generelt opvejer fordelene ved at tage en medicin disse risici. Det er vigtigt at vide, at folk reagerer forskelligt på al medicin afhængigt af deres helbred, anden medicin de tager, de sygdomme de har, genetik og mange andre faktorer. Som følge heraf kan vi ikke bestemme sandsynligheden for, at nogen vil opleve disse bivirkninger, når de tager gabapentinoider. Din personlige sundhedsplejerske kender dig bedst, så fortæl dem altid om al anden medicin, du tager, og hvis du oplever bivirkninger, mens du tager din medicin.

Hvordan rapporterer jeg bivirkninger fra gabapentinoider?

For at hjælpe FDA med at spore sikkerhedsproblemer med medicin opfordrer vi patienter og sundhedspersonale til at rapportere bivirkninger, der involverer gabapentin, pregabalin eller andre lægemidler, til FDA MedWatch-programmet ved at bruge oplysningerne nederst på siden.

Fakta om Gabapentinoider

 • > Gabapentinoider omfatter gabapentin og pregabalin. De er FDA-godkendt til at behandle en række tilstande, herunder delvise anfald; smerter fra beskadigede nerver, der følger rygmarvsskade, heling af helvedesild eller diabetes; fibromyalgi; og moderat til svær primært restless legs syndrom.
 • > Gabapentin markedsføres under mærkenavnene Neurontin og Gralise og som generiske lægemidler. Gabapentin enacarbil er et prodrug af gabapentin, der markedsføres under varemærket Horizant.

>> Gabapentin er ikke planlagt af Drug Enforcement Administration (DEA) som et kontrolleret stof. Der blev ikke udført en ansvarsvurdering for menneskeligt misbrug, da gabapentin blev udviklet i 1980’erne og begyndelsen af ​​1990’erne.

>> Gabapentin er tilgængelig som tablet, kapsel, opløsning og tablet med forlænget frigivelse.

 • > Pregabalin markedsføres under varemærkerne Lyrica og Lyrica CR, og som generiske lægemidler.

>> Pregabalin er et skema V-kontrolleret stof, hvilket betyder, at blandt de stoffer, der er planlagt af DEA på grund af deres misbrugspotentiale, har det et lavere potentiale for misbrug, men kan føre til en vis fysisk eller psykologisk afhængighed.

>> Pregabalin er tilgængelig som en kapsel, opløsning og tablet med forlænget frigivelse.

 • > Almindelige bivirkninger af gabapentinoider omfatter døsighed, svimmelhed, sløret eller dobbeltsyn, koordinations- og koncentrationsbesvær og hævede hænder, ben og fødder.

Yderligere information til patienter og plejere

 • > FDA advarer om, at der kan opstå alvorlige vejrtrækningsproblemer, når gabapentin (Neurontin, Gralise, Horizant) eller pregabalin (Lyrica, Lyrica CR) tages sammen med andre lægemidler, der deprimerer centralnervesystemet (CNS) såsom opioider, hos de patienter, der har underliggende luftvejsproblemer eller hos ældre. Der er mindre beviser, der understøtter risikoen for alvorlige vejrtrækningsproblemer med gabapentinoider alene hos ellers raske individer, og vi vil fortsætte med at overvåge denne population for yderligere beviser.
 • > Luftvejsproblemer kan være livstruende, så søg straks lægehjælp, hvis du eller en du plejer oplever følgende symptomer:

>> Forvirring eller desorientering

>> Usædvanlig svimmelhed eller svimmelhed

>> Ekstrem søvnighed

>> Langsom, lavvandet eller vanskelig vejrtrækning

>> Manglende reaktion, hvilket betyder, at personen ikke svarer eller reagerer normalt, eller at du ikke kan vække vedkommende

>> Blålig-farvet eller tonet hud, især på læber, fingre og tæer

 • > Tag altid gabapentinoider som foreskrevet. Tag ikke mere af medicinen eller tag den oftere end foreskrevet, da det kan forårsage alvorlige problemer eller død.
 • > Fortæl altid alle dine sundhedspersonale om al den medicin, du tager, inklusive receptpligtig og håndkøbsmedicin (OTC). Det er nyttigt at have en liste over al din nuværende medicin i din tegnebog eller et andet sted, hvor det nemt kan hentes. Du kan udfylde og udskrive en kopi af Min Medicinjournal.
 • > Læs patientmedicinvejledningen, hver gang du modtager en recept på en gabapentinoid. Medicinvejledningen vil blive opdateret med ny eller anden vigtig information om din medicin. Medicinvejledningen forklarer de vigtige ting, du har brug for at vide. Disse omfatter bivirkninger, hvad medicinen bruges til, interaktioner med anden medicin, hvordan man tager og opbevarer den korrekt og andre ting, man skal være opmærksom på, når man tager medicinen.
 • > Tal med din sundhedspersonale, hvis du har spørgsmål eller bekymringer.
 • > For at hjælpe FDA med at spore sikkerhedsproblemer med medicin skal du rapportere bivirkninger fra gabapentin, pregabalin eller andre lægemidler til FDA MedWatch-programmet ved at bruge oplysningerne i boksen “Kontakt FDA” nederst på denne side.
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.