Fibromyalgiens historie. Det er forfærdeligt…!

af Adrienne Dellwo,

Nogle gange hører du fibromyalgi omtalt som en “fad-diagnose” eller “ny sygdom”, men sandheden er, at fibromyalgi er langt fra ny. Det har århundreders historie, med flere navneændringer og kasserede teorier undervejs.
Selvom det ikke altid er blevet accepteret af det medicinske samfund, og i dag er dets accept ikke universel, er fibromyalgi nået langt, og den nuværende forskning tilbyder fortsat bevis på, at det er en meget reel fysiologisk sygdom.
Den oftest citerede historiske beretning om fibromyalgi stammer fra et papir fra 2004 af forskerne Fatma Inanici og Muhammad B. Yunus. Denne historie blev samlet ud fra deres arbejde såvel som ny information fra det sidste årti. (Alle kilder er citeret i slutningen af ​​artiklen.)

Tilbage til begyndelsen – 1592-1900

Tidligt havde læger ikke separate definitioner for alle de smertetilstande, vi genkender i dag. Beskrivelser og terminologi startede bredt og blev gradvist indsnævret.
I 1592 introducerede den franske læge Guillaume de Baillou udtrykket “gigt” for at beskrive muskuloskeletale smerter, der ikke stammer fra skade. Dette var et bredt begreb, der ville have inkluderet fibromyalgi såvel som gigt og mange andre sygdomme. Til sidst begyndte læger at bruge “muskulær gigt” til smertefulde tilstande, der ligesom fibromyalgi ikke forårsagede deformitet.
To hundrede år senere var definitionerne stadig ret vage.

Elsk dit hjerte i februar

Hjertet er et af kroppens vigtigste organer, der driver alt, hvad vi gør. I samarbejde med Cleveland Clinic, her er, hvad du skal vide for en hjertesund livsstil.
Men i 1815 noterede den skotske kirurg William Balfour knuder på bindevæv og teoretiserede, at betændelse kunne ligge bag både knuderne og smerten. Han var også den første til at beskrive ømme punkter (som senere ville blive brugt til at diagnosticere fibromyalgi.)
Et par årtier senere brugte den franske læge Francios Valleix udtrykket “neuralgi” til at beskrive, hvad han mente var henvist smerter fra ømme punkter, der bevægede sig langs nerverne .

Andre teorier om dagen omfattede hyperaktive nerveender eller problemer med selve musklerne.
I 1880 opfandt den amerikanske neurolog George William Beard begreberne neurasteni og myelastheni for at beskrive udbredt smerte sammen med træthed og psykologiske forstyrrelser. Han mente, at tilstanden var forårsaget af stress. Skabelsen af ​​mere specifik terminologi eksploderede virkelig i begyndelsen af ​​det 20. århundrede. Forskellige navne for fibromyalgi-lignende sygdom inkluderede:

Myogeloses

Muskelhærdning

Fibrositis

Fibrositis, opfundet i 1904 af den britiske neurolog Sir William Gowers, er den, der har sat sig fast. Symptomerne Gowers nævnte vil se bekendt ud for dem med fibromyalgi:

Spontan smerte,

Følsomhed over for pres,

Træthed,

Søvnforstyrrelser,

Følsomhed over for kulde,

Forværring af symptomer ved overforbrug af muskler.

Som behandling foreslog han kokainindsprøjtninger, da kokain dengang blev brugt medicinsk som et lokalt bedøvelsesmiddel.
Medicinsk betyder “fibro” bindevæv og “itis” betyder betændelse. Kort efter Gowers fremlagde navnet, offentliggjorde en anden forsker en undersøgelse, der ser ud til at bekræfte mange af Gowers’ teorier om mekanismerne bag betændelse i tilstanden. Dette hjalp med at cementere udtrykket fibrositis i folkemunde. Ironisk nok blev denne anden forskning senere fundet at være defekt.
I 1930’erne øgedes interessen for muskelsmerter fra ømme/triggerpunkter, og diagrammer over disse mønstre begyndte at dukke op. Lokale indsprøjtninger af bedøvelsesmiddel fortsatte med at være en foreslået behandling.
Fibrositis var ikke en sjælden diagnose dengang. Et papir fra 1936 erklærede, at fibrositis var den mest almindelige form for alvorlig kronisk gigt. Det sagde også, at det i Storbritannien tegnede sig for 60 procent af forsikringstilfældene for gigtsygdom.
Også i den æra blev begrebet henvist muskelsmerter bevist via forskning. En undersøgelse af smerteveje nævnte dyb smerte og hyperalgesi (en øget smerterespons) og kan have været den første til at antyde, at centralnervesystemet var involveret i tilstanden.
Derudover fremlagde et papir om triggerpunkter og refererede smerter udtrykket “myofascial smertesyndrom” for lokaliseret smerte.
Forskere foreslog, at den udbredte smerte ved fibrositis kan komme fra én person, der har flere tilfælde af myofascial smertesyndrom.
Anden Verdenskrig bragte et fornyet fokus, da lægerne indså, at soldater var særligt tilbøjelige til at have fibrositis. Fordi de ikke viste tegn på betændelse eller fysisk degeneration, og symptomer så ud til at være forbundet med stress og depression, kaldte forskere det “psykogen gigt.” En undersøgelse fra 1937 antydede, at fibrositis var en “kronisk psykoneurotisk tilstand.” Således var den igangværende debat mellem fysisk og psykisk født.
Fibrositis fortsatte med at vinde accept, selvom lægerne ikke kunne blive enige om præcis, hvad det var. I 1949 dukkede et kapitel om tilstanden op i en velanset reumatologisk lærebog kaldet  Arthritis and Allied Conditions. Den lød: “Der kan ikke længere være nogen tvivl om eksistensen af ​​en sådan tilstand.” Den nævnte flere mulige årsager, herunder:

Infektion,

Traumatisk eller erhvervsbetinget,

Vejrfaktorer,

Psykologisk forstyrrelse.

Alligevel var beskrivelser vage mish-mashes, som vi nu anerkender som omfattende flere meget forskellige typer smertetilstande. De involverede generelt træthed, hovedpine og psykiske lidelser, men dårlig søvn blev ikke nævnt.
Den første beskrivelse af fibrositis, der ligner det, vi i dag genkender som fibromyalgi, kom i 1968. Forsker Eugene F. Trauts artikel nævnte:

Kvindelig overvægt,

Generaliseret ømhed og stivhed,

Træthed,

Hovedpine,

Colitis,

Dårlig søvn,

At være “bekymringsurter”,

Ødepunkter opdaget ved fysisk undersøgelse,

En vigtig sind-krop forbindelse.

Sammen med generaliserede smerter genkendte han visse regionale smerter, der så ud til at være almindelige, inklusive det, vi nu kender som karpaltunnelsyndrom. Han nævnte “forskellige niveauer af spinalaksen”, som du måske genkender fra moderne diagnostiske kriterier:  smerter i det aksiale skelet (knogler i hovedet, halsen, brystet og rygsøjlen) og i alle fire kvadranter af kroppen.
Fire år senere skrev forskeren Hugh A. Smythe dog et lærebogskapitel om fibrositis, der havde en vidtrækkende indflydelse på fremtidige studier og førte til, at han blev kaldt “bedstefaren til moderne fibromyalgi.” Han menes at være den første til udelukkende at beskrive det som en udbredt tilstand, og dermed adskille det fra myfascialt smertesyndrom.
Smythe inkluderede ikke kun dårlig søvn i beskrivelsen, men beskrev, hvordan søvn var for patienter og leverede også upublicerede resultater af elektroencefalogram (søvnundersøgelse), der viste dysfunktion i fase 3 og trin 4 søvn. Yderligere sagde han, at ikke-genoprettende søvn, traumer og følelsesmæssig nød alle kunne føre til øgede symptomer.
Efterfølgende forskning bekræftede søvnabnormiteter samt viste, at søvnmangel kan føre til fibromyalgi-lignende symptomer hos raske mennesker.
Smythe var derefter involveret i en undersøgelse, der bedre definerede ømme punkter og foreslog deres anvendelse til diagnose. Den anførte også kroniske smerter, forstyrret søvn, morgenstivhed og træthed som symptomer, der kunne hjælpe med at diagnosticere tilstanden.
Mens forskerne havde gjort nogle gode fremskridt, havde de stadig ikke afsløret tegn på betændelse – “itis” i fibrositis. Navnet blev derefter ændret til fibromyalgi: “fibro” betyder bindevæv, “min” betyder muskel og “algi” betyder smerte.
Alligevel var der mange spørgsmål tilbage. De primære symptomer var vage og almindelige i befolkningen. Lægerne havde stadig ikke styr på, hvad fibromyalgi var.
Derefter udkom en banebrydende undersøgelse ledet af Muhammed Yunus i 1981. Den bekræftede, at smerter, træthed og dårlig søvn var signifikant mere almindeligt hos personer med fibromyalgi end hos raske kontrolpersoner; at antallet af tilbudspunkter var væsentligt større; og at flere andre symptomer også var betydeligt mere almindelige. Disse yderligere symptomer omfattede:

Subjektiv hævelse,
paræstesi (unormale nervefornemmelser),
overlappende tilstande såsom irritabel tyktarm (IBS), spændingshovedpine og migræne.

Dette papir etablerede nok af en konsistent symptomklynge til officielt at betegne fibromyalgi som et syndrom såvel som de første kriterier, der har vist sig at adskille dem med fibromyalgi fra andre.
Et væld af forskning har siden bekræftet, at disse symptomer og overlappende tilstande faktisk er forbundet med fibromyalgi.
Yunus ledede derefter forskning, der cementerede ideen om flere overlappende tilstande, herunder primær dysmenoré (smertefuld periode) sammen med IBS, spændingshovedpine og migræne.
Han mente derefter, at det samlende træk var muskelspasmer, men det antydede senere ville vige for teorien om central sensibilisering.
Siden dette tidspunkt har vi haft en enorm mængde forskning offentliggjort og gjort fremskridt. Vi har stadig ikke alle svarene, men vi har fået en meget bedre forståelse af, hvad der kan foregå i vores kroppe.
Vigtige fremskridt omfatter:

1984 – Første undersøgelse offentliggjort, der forbinder højere forekomst af fibromyalgi hos personer med reumatoid arthritis;
1985 – Første kontrollerede undersøgelse af juvenil fibromyalgi blev offentliggjort;

1986 – Lægemidler, der påvirker serotonin og noradrenalin, viste sig først at være effektive;

1990 – American College of Rheumatology etablerer officielle diagnostiske kriterier for udbredt smerte og ømhed i mindst 11 ud af 18 specifikke ømhedspunkter og standardiserer således forskningsinklusionskriterier rundt om i verden;
1991 – Fibromyalgi-påvirkningsspørgeskema udviklet til læger til at evaluere funktion;

1992 – Opdagelse af lave væksthormonniveauer;

1993 – Undersøgelser viser central sensibilisering og HPA-akse (stressregulering) abnormiteter;

1994 – Bekræftelse af forhøjet stof P (smertebudbringer) i cerebrospinalvæske;

1995 – Første amerikanske prævalensundersøgelse viser fibromyalgi hos 2% af befolkningen;

1995 – Første SPECT (hjernebilleddannelse), der viser unormale blodstrømsmønstre i hjernen;

1999 – Første undersøgelse, der demonstrerer genetisk komponent for at forklare, hvorfor det kører i familier;

2000 – Gennemgang af beviser mønter udtrykket centrale sensibiliseringssyndromer;

 

2005 – American Pain Society udgiver de første retningslinjer for behandling af fibromyalgi-smerter;

2007 – Lyrica (pregabalin) bliver den første FDA-godkendte behandling i USA (Cymbalta (duloxetin) og Savella (milnacipran) fulgte i henholdsvis 2008 og 2009;)

2010 – American College of Rheumatology frigiver alternative diagnostiske kriterier ved hjælp af spørgeskemaer i stedet for budpunkter.

Forskning har fortsat med at understøtte disse resultater samt foreslå nye mulige årsagsfaktorer og mekanismer. Fra begyndelsen af ​​2014 omfatter nogle undersøgelseslinjer:

 

Betændelse i fascia: Nogle undersøgelser har antydet, at den udbredte smerte ved fibromyalgi faktisk kan være inflammatorisk, men i det ekstremt tynde kropsvide spind af bindevæv kaldet fascia.
Ekstra nerver på blodkar:  En meget omtalt undersøgelse viser ekstra temperatur- og smertefølende nerver i kredsløbet.

 

Småfiberneuropati: Ny forskning viser, at visse specialiserede nerver kan blive beskadiget.
Abnormiteter i immunsystemet: Nogle forskningslinjer viser unormal aktivitet i immunsystemet, der kan tyde på kronisk aktivering af immunsystemet eller autoimmunitet. En undersøgelse tyder på en autoimmun reaktion på serotonin. En anden foreslår en mulig diagnostisk test baseret på en immunprofil.

Adskillige forskere arbejder også på at etablere undergrupper af fibromyalgi, idet de mener, at det er nøglen til at fastgøre de underliggende mekanismer og de bedste behandlinger. Flere behandlinger er altid under undersøgelse, og et hovedmål har længe været at identificere og etablere objektive diagnostiske værktøjer såsom en blodprøve eller scanning. Fibromyalgi har stadig ikke fundet universel accept i det medicinske samfund, men det er tættere på end nogensinde. Efterhånden som forskning fortsætter med at vise, at den er både reel og fysiologisk, vinder denne tilstand troværdighed, og de af os med den opnår forståelse, respekt og, vigtigst af alt, bedre behandlingsmuligheder, så vi kan genvinde vores fremtid.
Kilder:
Ceko M, Bushnell MC, Gracely RH. Smerteforskning og behandling. 2012;2012:585419. Neurobiologi underliggende fibromyalgisymptomer.
Chalaye P, et al. Den kliniske smertejournal. 2012 Jul;28(6):519-26. Sammenligning af smertemodulering og autonome reaktioner hos patienter med fibromyalgi og irritabel tyktarm.
Culpepper L. Journal of clinical psychiatry. 2012 Mar;73(3):e10. Håndtering af fibromyalgi i primærpleje.
Miro E, et. al. Psykotem. 2012 feb;24(1):10-15. Abstrakt tilgået, artikel på spansk. Fibromyalgi hos mænd og kvinder: Sammenligning af de vigtigste kliniske symptomer.
Staud R. Klinisk og eksperimentel reumatologi. 2011 Nov-Dec;29(6 Suppl 69):S109-17. Hjernebilleddannelse ved fibromyalgisyndrom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *