Hallo, mijn naam is fibromyalgie. Dit is hoe ik je leven ga veranderen.

Hallo, mijn naam is fibromyalgie. Ik ben hier om mezelf voor te stellen en je te laten weten hoe ik je leven ga veranderen. Ik wil deelnemen aan je werk, sociale activiteiten, gezinsleven, huishoudelijke verantwoordelijkheden, vrije tijd, alle aspecten van jou. In eerste instantie zul je niet weten dat ik het ben. Je denkt misschien dat je ouder wordt en dat sommige dingen van nature veranderen. Je zult echter snel ontdekken dat het elk deel van je leven beïnvloedde en dat dingen drastisch kunnen veranderen.

Ik wil je kennen, elke vezel van je wezen. Wat doet het teken met jou? Wat boeit je? Wat houdt je betrokken bij sociale activiteiten? Wie zijn je vrienden? Ondersteunt je familie je? Zullen je vrienden en familie me omhelzen zoals ik je omhelsde en vastklampte?

Eens kijken, waar kan ik het eerst over leren? Ik denk dat ik me eerst op je werk zal concentreren. Is het je opgevallen dat na een tijdje aan dat bureau te hebben gezeten, het een worsteling is om op te staan ​​en je mannetje te staan? Ja dat ben ik! De pijn die je voelt is niet alleen het effect van het ouder worden, maar de effecten van mij, je nieuwe vriend. Wat verandert er nog meer op het werk? Is het voor u moeilijker om u te concentreren en bij te blijven met alle veranderingen die plaatsvinden in uw afdeling en bedrijf? Ben je snel in de war en kan je je niet goed concentreren? Dit alles ben ik die tussenbeide komt in jouw leven. Het duurt niet lang voordat u zich realiseert dat u veel werk mist en twijfelt aan uw prestaties. Als dit gebeurt, moet u uw arts raadplegen en de nodige notities verkrijgen om uw baan en/of uw voordelen te beschermen. Ik hoop dat je het soort baan hebt dat je die voordelen biedt.

Een ding dat ik zeker zal veranderen, is je slaapgewoonte. U voelt zich waarschijnlijk niet erg uitgerust na een volledige nachtrust. Zelfs als je de hele nacht hebt geslapen, zul je je nog steeds moe voelen. Dat ben ik, nogmaals, ik steek mijn hoofd in een gebied van je leven dat alle andere gebieden van je leven zal beïnvloeden. Samen met de pijntjes en kwalen, breng ik vermoeidheid met me mee. In het begin vind je het misschien leuk om langer in bed te blijven, maar na een tijdje zullen jij en ik woorden hebben over hoe lui je je voelt. Het is niet mijn bedoeling om je zo te laten voelen. Ik wil gewoon opgemerkt worden en de vermoeidheid laat me echt opvallen. Ik sta graag in het middelpunt van de belangstelling. Als je meer tijd in bed doorbrengt, doe dan een paar dingen die het leuker kunnen maken. Koop bijvoorbeeld een paar sets van je favoriete zachte lakens. Zet wat gemakkelijk leesbare boeken, woordpuzzels, kleurboeken, en andere gemakkelijke dingen die je leuk vindt naast je bed. Als je de energie hebt, doe dan iets wat je leuk vindt. Vergeet niet om water bij je bed te hebben. Je moet gehydrateerd blijven.

Vervolgens zul je merken dat je sociale leven verpest wordt. Ik zal je weekendplannen in de weg staan, of het nu gaat om uitgaan met vrienden, naar de kerk gaan, in een sportteam spelen of gewoon genieten van een weekend aan de kust. Als je vrienden me in je leven accepteren, zullen ze het begrijpen. Ze kunnen zelfs om hun nieuwe schema heen werken om tijd met je door te brengen. Dat zijn nog eens goede vrienden die je hebt! Wees dankbaar voor dat soort vrienden, want veel mensen met wie ik samenwoon, hebben de neiging om langzaam het contact te verliezen met vrienden die het niet begrijpen. Weet je, het kan nuttig zijn als je ze alles over mij vertelt en hoe je leven zal worden beïnvloed. Ik weet dat het gênant is, maar dat is misschien wel het beste advies voor jou. Misschien helpt dat je vrienden te begrijpen dat het niet de manier is waarop je nu wilt zijn en dat je zult vechten wanneer je kunt.

Je familie zal me heel goed kennen. Er kunnen dagen zijn dat je ze niet ziet, ook al woon je in hetzelfde huis. U zult waarschijnlijk een dag hier en daar slapen in uw kamer, want alleen al de gedachte aan wakker worden is vermoeiend. Als je kunt, laat ze dan van tevoren weten wanneer je er het meeste last van hebt. Tijden waarin het weer verandert, koud of nat lijkt mijn favoriete tijd om me te bemoeien. Zorg ervoor dat je familie weet dat je van ze houdt en dat je ze niet echt probeert te vermijden. Misschien kun je op de dagen dat ik je alleen laat, met je gezin werken om maaltijden van tevoren te bereiden. Dan hoeven ze het eten alleen nog maar op te warmen. Natuurlijk kan het ook een goede optie zijn om geen hamburgers of taco’s meer te hebben. Probeer verse groenten en fruit in huis te houden, zodat er niet alleen gezonde opties zijn voor ons, maar voor het hele gezin.

Ik hou van je huis. We zullen er nu veel blijven. Soms zal het lijken alsof ik je ervan weerhoud om te doen wat nodig is om het georganiseerd en schoon te houden. Wees geduldig met jezelf. Laten we samen opstaan ​​en beetje bij beetje doen. Gerechten kunnen bijvoorbeeld in stappen worden gemaakt. Maak eerst de vaatwasser leeg en berg hem schoon op. Je moet rusten? Doe het dan! Begin vervolgens met het vullen van de vaatwasser met vuile vaat. Het nemen is langzaam en gemakkelijk indien nodig. Als er vaat is die met de hand afgewassen moet worden, laat deze dan even in water en zeep weken. Als je eenmaal klaar bent om op te staan ​​en wat meer te doen, zijn ze gemakkelijker op te ruimen. Was kleding op dezelfde manier. Doe de lasten wanneer je energie hoog is. Het kan een dag of twee duren, dus plan om eerst te doen wat nodig is. Kunt u familieleden om hulp vragen? Het zijn tenslotte ook jouw kleding en servies! Als je iets bereikt, doe een dansfeestje of kijk gewoon in de spiegel en feliciteer jezelf. Je bent fantastisch! Zelfs met mij bij elke stap aan je zijde, heb je een paar dingen gedaan. Soms houdt de beste zelfzorg in dat je jezelf aanmoedigt met positieve gedachten en blikken.

Nu ik erover nadenk, maak een lijst van alle dingen die je leuk vindt aan jezelf. Houd die lijst bij de hand voor die momenten waarop je je niet echt goed voelt over jezelf. Houd een dagboek bij de hand en erken jezelf en de dingen die je dagelijks bereikt. Misschien gaat het gewoon van de slaapkamer naar de woonkamer om tv te kijken. Misschien is het een douche nemen en je haar wassen. Er zullen tijden zijn dat ik zal proberen te voorkomen dat je zelfs je tanden poetst. Als je je zo voelt, sta dan op, poets je tanden en schrijf het op als een prestatie. Terwijl je bij de gootsteen staat, kijk je naar jezelf in de spiegel en zeg je ‘goed gedaan’.

Onthoud dat   mijn   naam fibromyalgie is. De jouwe niet! Je bent gewoon iemand die met mij leert leven. Sommige dagen zullen beter zijn dan andere, dat is waar. Je bent echter altijd een geschenk. Er wordt altijd van je gehouden (ook als je er geen zin in hebt). Je vecht om je leven en dat van je gezin zo goed mogelijk te maken en dat is geweldig. Net zoals we opbeurende woorden proberen te zeggen tegen onze kinderen die leren (en soms falen) om nieuwe dingen te doen, leer jij te leven met een aandoening. Jij bent   niet  de voorwaarde. Vind manieren om die positieve gedachten over jezelf op je weg te houden. Je bent tenslotte geweldig!

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.