Stress påverkar min fibromyalgi och det tar dagar att återhämta mig. Verklig patient!

Jag har en ryckande känsla längs utsidan av mina armar och ben, liksom fotsulorna. Detta skapar en så irriterande känsla att jag har svårt att rikta min uppmärksamhet på andra saker. För att slutföra bilden  ser mina fingrar ut som russin, som om jag har blötlagt dem i vatten i en timme.

Det är en vacker dag, bortsett från  luftfuktigheten, vilket är orsaken till att mina symtom har ökat. Under de senaste tre dagarna hoppades jag att jag var redo att plantera blommor. Fram till en annan dag … för idag kommer detta inte att hända. Bra, min bank rapporterade tre obehöriga transaktioner från mitt bankkort. Fantastisk! Jag fick ett mejl om en älskad sångare som kommer att uppträda på en närliggande arena. 

Naturligtvis överskuggas den inledande spänningen av det faktum att  med årets väder finns det en chans på 70 till 30 att evenemanget kommer att visa sig omöjligt för mig. Denna sjukdom stör allt! Jag vill bara dela med mig av några aspekter av livet som mina vänner kan njuta av, särskilt vid denna tid på året med det varma vädret, strandsemester, grillar i trädgården och dagar i parken. GRRRR! Jag stannar … och andas djupt. Ibland ber jag min man om en björnkram istället för att ta mig tid att uttrycka min frustration och ångest. Det finns tillfällen när det inte verkar nödvändigt att ta bort situationen eller riskera att jag kan ha svårt att hitta orden, och det stör mig bara ännu mer. En kärleksfull kram är det bästa sättet att förklara att jag har svårt och att jag behöver tröst. Detta är alltid  lättare sagt än gjort, särskilt när det inte finns någon väg ut ur den stressiga situationen.

, eller när du inte har någon, eller ett husdjur eller ett uppstoppat djur som du kan få den mjuka, mjuka kramen från. Det viktigaste är att fokusera på deras hälsa. Att stanna inför en orimlig mängd stresshormoner är som att lägga bränsle i en eld. Vi lider redan av en sjukdom som ökar och överdriver svar på smärta. 

 

Tillsats av adrenalin kan påverka andra kroppssystem, vilket också kan ge starkare, hårdare former av smärta, andfåddhet, förhöjt blodtryck och hjärtfrekvens. Eftersom jag ändå är lite nervös och känslomässig tog det mig år att helt inse att även om det initiala adrenalinet kan ha varit till hjälp för tillfället, på lång sikt, tar det mina kroppsdagar att lösa effekterna. Eftersom vi inte lever i en bubbla tvingas vi hantera många av samma stressfaktorer som vi skulle stöta på oavsett vår hälsa, särskilt om vi lever med andra människor som har en normal livsstil. Eftersom  jag inte är en av de fantastiska människorna som trivs under press, och tyvärr hade  jag ingen förebild, som har använt effektiva hanteringsstrategier,  jag har redan “kommit fast” för att inte veta hur jag  ska hantera stress korrekt. Att arbeta med vårdpersonal under hela min karriär gav mig det stöd jag behövde för att lära mig att klassificera situationer och försöka hålla stress på lägre nivåer, när det är möjligt. Det är inte att säga att jag saknar möjligheten att bli arg eller överväldigad, speciellt när fibromyalgi skapar en kaskad effekt, av problem och problem som inte alltid har lösningar. Jag lär mig att känna igen vilken typ av dag jag har och hur mycket jag kan hantera just nu. När jag är överväldigad (fysiskt eller mentalt) drar jag mig tillbaka från dem. Ibland går jag och lägger mig och kommer tillbaka till problemet senare.  Främst försöker jag inse att världen inte kraschar vid mina fötter. När jag mår bättre kan jag se situationen med en lugnare attityd och ett annat perspektiv …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *