Verskoningsbrief van ‘n dokter aan fibromialgie-pasiënte

Deur Amanda Shelley

Ek het verskonings om te maak.

Ek wil verskoning vra vir al die pasiënte wat ek in my jare in noodsorg gesien het, wat chroniese pyn gehad het as gevolg van fibromialgie of ‘n outo-immuun siekte.

Ek wil om verskoning vra omdat ek nie weet, verstaan ​​en in sommige gevalle nie eens glo wat u deurgaan nie.

U sien, deur ‘n skooldokter by te woon, net soos mediese skool, leer hulle ons nie hoe hierdie siektes die lewens van ons pasiënte beïnvloed nie. Hulle vertel ons nie uitputtend dat dit ongelooflik goed was vir ons pasiënt om kantoor toe te kom of dat hulle waarskynlik daarna ‘n paar dae sou moes rus en herstel nie. Hulle vertel ons nie dat die sit van die stoel in die wagkamer elke deel van u liggaam wat met die stoel in aanraking gekom het, of u klere of skoene seermaak nie. Hulle leer ons nie hoe u gesin beïnvloed word deur u onvermoë om aan dinge deel te neem, omgee en aandag aan eggenote of kinders te gee of selfs aandete te maak nie.

Maar nou weet ek. En ek is jammer.

Ek weet, want ek sukkel nou al ‘n paar jaar met fibro en ander om as ‘n outo-immuunprobleem geïdentifiseer te word. Ek weet, want ek moes my jong seun leer hoe om sag te soen. Ek weet, want ek het gehoor hoe haar vriende kommentaar lewer oor hoeveel tyd ek in die bed spandeer. Ek weet, want ek kan pasiënte nie meer fisies in ‘n kantoor sien nie (gelukkig kan ek van die huis af werk in die opkomende veld van telemedisyne). En ek weet dat hierdie goeie ou “fibro mist” dikwels klink asof my foon besig is om te knip terwyl ek sukkel om die woorde te onthou wat ek vir die pasiënt wou sê.

Aanvanklik wou ek my diagnose vir my kollegas verberg. Daar was nog soveel verskaffers daar buite wat nie eens geglo het dat fibro ‘n ware gemors was nie (ek was vroeër een van hulle). Maar in die afgelope twee jaar van onophoudelike verwysings na spesialiste, eksentrieke toetse, maar geen duidelike antwoorde nie, en die een na die ander medisyne getoets, het ek geleer dat selfs al is die mediese gemeenskap oop vir die realiteit dat ‘hulle’ nog steeds verstaan ​​nie.
Dit het my twee dae gelede weer opgeval dat ek vier keer tydens ‘n besoek ‘n afspraak met ‘n rumatoloog gesit het wat gesê het: “Ek sien niks om my oor te bekommer nie”. Regtig? Dink u nie dat ek my werk ‘n paar dae vanaf my bed moet doen nie? Dink u nie dat die isolasie wat veroorsaak word deur die feit dat ek nie dinge met my gesin kan gaan doen en dinge sien nie, kommerwekkend is?

Dit is verby dat verskaffers ophou om na laboratoriumresultate te kyk en na die geheelbeeld te kyk. Selfs as die verskaffers nie ‘n geneesmiddel het nie, sal ‘n eenvoudige erkenning van wat die pasiënte eintlik gaan wees, ‘n groot stap wees om die gaping tussen u en my werklikheid te oorbrug.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.