Hvad er Fibro Fog? – Fibromyalgi og kognitiv dysfunktion

Fibromyalgi karakteriseres typisk af udbredt smerte og er til stede i omkring 0,5-10% af verdensomspændende befolkning med en syv gange højere tilstedeværelse hos kvinder end mænd.

Bortset fra smerte er der symptomer på træthed, søvnforstyrrelser, stivhed, hovedpine, irritabel tarmsyndrom, hukommelse eller koncentrationsproblemer mv.

Fibromyalgi og kognitiv dysfunktion

Undersøgelser har vist, at over 50% af patienter med fibromyalgi lider af mental forvirring og tilbagegang i hukommelse og mentale fakulteter.

Mental forvirring sammen med vanskeligheder med koncentration og tab af hukommelse betegnes ofte “fibro fog”. Disse funktioner kaldes kognitiv dysfunktion og omfatter fælles manifestationer som: –

  • glemsomhed og hukommelsesproblemer – test afslører, at de berørte hukommelseskomponenter omfatter nedsat arbejdshukommelse, episodisk hukommelse og semantisk hukommelse – de har en fattigere gratis tilbagekaldelse
  • koncentrationsvanskeligheder og opmærksomhedsproblemer
  • dårligere verbal flyt og verbal viden
  • vanskeligheder med at fokusere
  • nedsat dom
  • nedsat evne til at udføre enkle kognitive opgaver
  • nedsat eller ændret tale og andre taleproblemer

Fibromyalgiforskning

Der er studier, der har sammenlignet de kognitive færdigheder og evner hos fibromyalgi patienter med sunde kontroller af samme alder og uddannelsesstatus.

Resultaterne viste, at fibromyalgi patienter udførte sig værre end deres sunde modparter, men havde intakt hastighed af informationsbehandling.

Når fibromyalgi patienterne blev sammenlignet med raske voksne 20 år ældre, blev det bemærket, at selvom fibromyalgi patienter havde intakt informationsbehandling, havde de dårligere verbal viden end ældre voksne.

Vurdering af kognitive færdigheder

Kognitive færdigheder og hukommelsesfunktioner bør vurderes rutinemæssigt under evaluering af en tilfælde af fibromyalgi ifølge alle ledende anbefalinger og retningslinjer for diagnose og behandling af fibromyalgi.

Kognitiv dysfunktion kan forekomme ensartet blandt alle fibromyalgi patienter uanset alder, smerte alvorlighed eller tilstedeværelse af angst eller depressive symptomer.

Patienter med kognitiv svækkelse har også ofte symptomer på angst og depression.

Yderligere smerte alvorlighed er en indikator eller forudsigelse for niveauet af kognitiv svækkelse. Foranstaltninger mod depression, angst og andre faktorer påvirker ikke niveauet af kognitiv tilbagegang.

kilde: https: //www.news-medical.net/health/What-is-Fibro-Fog-Fibromyalgia-and-Cognitive-Dysfunction.aspx

Leave a Comment