17 ‘De gênante symptomen’ van fibromyalgie waar we niet over praten

1. Stotteren 

Meghan Emily Agresti-Tobin zei dat ik stotter als ik pijn heb of gestrest ben. Als kind stotterde ik al, maar dat verdween tot vorig jaar. Als ik meer dan normaal pijn heb, of als ik gestresseerd ben door fibro-mist; Ik stotter tot het punt waarop ik gewoon opgaf wat ik probeerde te zeggen. Het zorgde ervoor dat ik steeds meer een huisgenoot werd. Becca Ellis  voegde eraan toe dat  ze ook stotterde, maar dat dit verband hield met haar angst. Het gebeurt alleen bij mensen die ik niet ken, maar het is super gênant.

Lees ook “Hoe beïnvloedt fibromyalgie de spraak”

2. Saldo

Nadene Taylor Springer vertelt dat  ze plotseling zonder waarschuwing is gevallen en niet meer kan opstaan. Emma Ogden  voegde er ook aan toe dat ze  problemen heeft met haar evenwicht, struikelt of valt over alles waardoor het lijkt alsof ik iets gedronken heb, zodat mensen me op de grond negeren.

3. Controle van de blaas

Meer dan 100 leden hebben dit gênante symptoom op een rij gezet. Plas op mezelf. Ik heb geen controle meer over de blaas. Veel leden hebben ons verteld dat ze problemen hebben met de controle over de blaas, en dat is zo gênant. Janey Dee  zegt  Verlies van controle over de blaas bij zeer koud weer. Of bijna-ongelukken. Absoluut verschrikkelijk.

4. Binnen de mogelijkheid om een ​​plan te maken (of annulering van plannen)

Gwenn Dombroski Karten  zegt:  Het meest gênante voor mij is het onvermogen om vooruit plannen te maken of toezeggingen te doen, omdat ik nooit weet hoe ik me zal voelen en hoeveel energie en pijn ik op een dag zal hebben. Ik ben vrienden kwijtgeraakt omdat ik me niet wil binden en ik lijk ‘slap’. Sommige dagen kan ik alleen maar zitten. Wat voor soort leven is het? Debbie Shaw  voegde eraan toe:  Dit is zo waar. Sommige van mijn vrienden hebben zelfs voor mij besloten dat ik waarschijnlijk: “Ik zou toch niet kunnen gaan.” Ze nemen beslissingen voor mij en laten mij buiten! Dan zie ik hun foto’s van plezier op Facebook en ik begin gewoon te huilen. Het is geen jaloezie. Ik realiseer me gewoon dat Fibro een ander deel van mijn leven heeft overgenomen!

Carrie Tremper  zegt  zich niet te kunnen binden aan plannen in de toekomst en op het laatste moment af te zeggen. Mijn vrienden en familie begrijpen het meestal, maar ik kom nog steeds over als een vlok en onbetrouwbaar. Ik ben niet onbetrouwbaar, mijn lichaam wel.

5. PDS

Lori Mahone zegt: IBS  is beschamend. Vooral als je op date bent met een nieuw iemand, en het klikt terwijl je nog aan het eten bent! Lees hier meer.

6. Zweten

Leslie Bellao zegt: ‘  Ik kan prima praten, zitten… wat dan ook, en het lijkt erop dat er een kraan op mijn hoofd wordt opengedraaid. Mijn haar gaat druipen…..het is zo gênant.

Dayla Lorenz  deelt Door  het zweten ruik ik sterker dan ik denk dat ik zou moeten ruiken, ik gebruik veel deodorant. Debbie Hedgecoke  vat het als volgt samen: “Als het zweet in de rivieren over mijn gezicht stroomt”

Liana Gettel  zegt  De opvliegers. Ik word rood en heb het gevoel dat ik in brand sta  🔥. Het gebeurt veel. Mensen op mijn kantoor klagen voortdurend over hoe koud het is en ik laat mijn ventilator draaien en alle thermostaten in het hele kantoor lager zetten.

Diana Pierce zegt  ineens zweten. Het maakt niet uit of ik aan het ontspannen ben of aan het winkelen etc., ineens is mijn haar nat en het zweet druppelt van mijn gezicht. Het is gênant en vies. Ik moet ook stoppen met praten omdat ik vergeet wat ik zei.

7. Onvermogen om te praten (dyslexie)

Jenny Crowson Lucas  zegt dat  ik woorden spreek zoals iemand leest met dyslexie. Ik zeg dingen achterstevoren, maar ik weet niet of ik dat doe. Het zal niet de hele zin zijn, maar een paar woorden!! Erg beschamend!!

Cindy Dixon  zegt:  Woordenverlies is het meest gênante symptoom van fibromyalgie, omdat het bijna onmogelijk is om je voor anderen te verbergen. Als ik midden in een zin geen woorden kan uitspreken, voel ik me dom, het geeft me het gevoel dat de persoon met wie ik spreek, denkt dat ik dom ben. Het verlies van het ene woord leidt tot het volgende en dan nog een ander, terwijl ik dan mijn gedachtegang volledig kwijtraak en met mijn handen begin te praten en de andere persoon begint mijn blanco woorden in te vullen alsof we een spelletje spelen. Meestal ontstaat er paniek als mijn geest het gevoel heeft dat iemand mijn hoofd van mijn schouders heeft gehaald en krachtig heeft geschud voordat hij het weer opzette. Spraak wordt onduidelijk en gedachten komen niet samen voor een gesprek. Het is gemakkelijker om gewoon in stilte achterover te leunen of sociale contacten helemaal te vermijden.

Amber Singletary Barratta zegt dat  ik niet kan praten. Het klinkt alsof ik praat als een baby, de hele tijd aan het brabbelen/mompelen. Ook altijd veel voor woorden. En incontinentie.

8. Verstopte neus- en neusdruppel

Verstopte neus en post-neusdruppel …. keelpijn en amandelstenen zijn ook het pijnlijke deel van fibro

9. Handgreep laten vallen of verliezen

Ik krijg oncontroleerbare trillingen in mijn handen. Ik moet het pakken, zodat niemand het merkt

10. Hersenmist

De hersenmist en de vermoeidheid. Niets is frustrerender dan in je hoofd zoeken naar een woord en niets bedenken, zodat je gewoon moet stoppen met je verhaal. Vermoeidheid omdat het gênant is om voortdurend plannen te moeten wijzigen of erger nog, plannen voortdurend te moeten annuleren omdat je te moe bent om te gaan.

Sandy Maclean  zegt:  Woorden en namen van personages in films vergeten; namen van films!? Zo frustrerend!

Teresa Chesney  zegt:  Hersenmist als je weet wat je wilt zeggen, maar de woorden daarvoor niet kunt verzamelen, of een woord kunt uitspreken dat je net zo goed kent als je naam.

Michelle Mathews zegt:  Fibro Fog is absoluut het ergste, vergeten wat je doet, namen vergeten, het is beschamend als je meerdere keren in tranen bent geweest omdat je iets niet kunt verwoorden en het je niet kunt herinneren.

 

12. Anderen onderbreken.

Dat doe ik ook de hele tijd. Ik heb nooit gedacht dat het angst was, maar dat is het wel. Ik ben bang dat ik niet gehoord zal worden.

Debbie Shaw  zegt: Ik onderbreek mensen nu de hele tijd. Ik ben zo vol angst. Ik kan niet wachten tot mensen een zin afmaken. Zo onbeleefd van mij!!! 

Crystal Alana Maelstrom  zegt:   Het is alsof je, terwijl je weet dat je kunt functioneren en helder kunt denken, alles eruit wilt halen voordat je hersenen en lichaam weer “dunh duh duh” tegen je gaan… alsof je jezelf door dat te doen de schaamte bespaart van ziet er achterlijk uit, maar in je haast om het eruit te krijgen… kom je onbeleefd over… hoogst frustrerend.

13. Donkere kringen

Bijna zwarte ogen en ik bedoel niet de ogen zelf. Ik bedoel dat het eromheen lijkt alsof iemand me een klap heeft gegeven. ja de permanente donkere kringen…alsof je nooit slaapt…of heel doodziek bent…

Ann Holt Green  zegt:  Gezichtshals wordt helderrood. Ik denk dat het interne opvliegers of ontstekingen zijn.

14. Spierspasmen

Heidi Ellis  zegt:  Ik heb op de weg gereden en plotseling worden mijn benen zwak, beginnen te krampen en blokkeren. Dan moet ik van de kant van de weg rijden tot deze stopt. Het is eng!. Lees hier meer over “Hoe te leven van spierspam met fibromyalgie”.

15. Hotspots

Hotspots, zo noem ik ze. Ik kan willekeurig felrode vlekken krijgen op mijn gezicht, nek, borst en armen. Het kan gebeuren als ik boos ben, maar soms gebeurt het zonder waarschuwing. Het is erg gênant als dit in het openbaar gebeurt. Het lijkt alsof ik een klap in mijn gezicht heb gekregen. Het is verschrikkelijk.. zo gênant, het gevoel alsof je je moet bedekken, maar in werkelijkheid verbrand je.. dus dat lukt niet. Gezichtshals wordt helderrood. Ik denk dat het interne opvliegers of ontstekingen zijn

16. Onvermogen om zich uit te drukken

Leslie Lehmann  zegt:  Het onvermogen om iemand te vertellen “waar het erger pijn doet.” Het is een hele symfonie van pijn en ik kan echt niet één instrument uitkiezen. De cognitieve stoornis helpt ook niet. Zelfs als ik één deel van de pijn zou kunnen uitkiezen en het erger zou kunnen noemen, zou ik het waarschijnlijk niet kunnen beschrijven.

Als ik bijvoorbeeld zweet en het minste briesje er tegenaan waait en ik het koud krijg, voelt het alsof ik door duizenden ijsmessen wordt gesneden. Maar een koude rilling waarbij geen vocht betrokken is, voelt gewoon zoals een koude rilling die je altijd hebt gevoeld, alleen nog veel erger omdat het ook aanvoelt als de spierpijn van griep. Doktoren vragen ernaar en als ik het beschrijf, leidt het niet tot enige behandeling en doen ze alsof ik gek ben. Sherri Louis voegde eraan toe dat ik  niet in staat ben om na te denken of woorden te bedenken die ik probeer te bedenken.

 

17. Onhandige bewegingen:

Ashley Bingham  zegt:  Ik vind het gênant als mijn zenuwen beginnen te branden en te tintelen, omdat mijn lichaam daardoor lijkt op een floppende vis. Toch kunnen we er allemaal hartelijk om lachen. Ik heb mezelf een blauw oog bezorgd. Een zwaaiende armen of benen zonder controle en iemand raken. Was grappig maar niet leuk lol.

Als mijn rug of been het begeeft en ik struikel of bijna val. Ik zeg bijna omdat ik mezelf betrap op alles wat in de buurt is, inclusief een muur. Eén minuut lopen en dan uit het niets kan niet. Vooral als ik met andere mensen ben. Ze kijken me aan alsof je een seconde geleden nog prima liep. Wat is er gebeurd??

Als ik probeer op te staan ​​vanuit een zittende positie, maar mijn onderrug, heupen en heiligbeen werken niet mee. Het is alsof ik op mijn plek zit. Ik kan op geen enkele andere manier opstaan ​​dan door mijn armen te gebruiken om mezelf uit mijn zitpositie te duwen. Ik doe dit terwijl ik probeer de aandacht niet op mezelf te vestigen. Opnieuw het ergste als er anderen in de buurt zijn en ik gewoon op zijn minst normaal wil lijken. Ik probeer een gesprek te voeren, maar kan eenvoudige en gemakkelijke woorden niet onthouden. Ik ben goed opgeleid, maar het klinkt alsof ik dat niet ben als ik geen woord kan bedenken of kan uitleggen welk woord ik niet kan bedenken. – Bridgett Bijbel.

Dus wat zijn uw gênante symptomen, laat het ons weten in de reacties hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *