Det är därför jag alltid sminkar mig, även när jag kämpar med Fatigue.

Jag har använt smink sedan jag var 11, lärt mig att applicera flytande eyeliner (fel!) från tidningar, använda rosa ögonskugga och jämföra läppstift med mina Nan’s. Som tonåring gick jag aldrig ut utan ett helt ansikte av smink. För mig innebar det foundation, concealer, puder, eyeliner, mascara och om inte annat.

Sedan jag utvecklade fibromyalgi har jag kommit på mig själv att övervinna trötthet ibland genom att försöka dra mig ur sängen på morgnarna. Så varför tar jag mig fortfarande tid att sminka mig? Jag skulle verkligen vilja unna mig en extra 20 minuter i sängen, och gå naken-fronted?

Egentligen är mitt förhållande till smink ett komplext ämne. Som feminist tycker jag inte att någon ska känna att   de måste   bära smink. Kvinnor ska inte behöva prenumerera på samhällets skönhetsideal. Men jag sminkar mig fortfarande nästan dagligen och spenderar 20 minuter eller så varje morgon för att göra mig i ordning. Ett sätt att förklara detta är att förberedelser är en del av min morgonrutin. De av oss med en kronisk sjukdom vet hur viktig en rutin kan vara. Min husläkare betonar alltid vikten av att gå upp vid samma tid varje dag, inklusive helger (vilket jag inte alltid gör!), samt att ha en hälsosam rutin.

Jag går upp, använder badrummet, rengör ansiktet, sminkar mig, klär på mig, fixar håret och sedan äter jag frukost och åker till jobbet. Det är en stadig och bekväm kur som, om den avbryts, kan sparkas ut helt och hållet. Jag har också tvångssyndrom (OCD), som kännetecknas av tvångsmässiga vanor, men inte begränsat till vad media brukar porträttera – handtvätt, organisering, undvikande av bakterier. Det lindrar min OCD att ha en rutin, att göra saker i en bestämd ordning. Det är inte logiskt, men det har blivit en vana och rutinen är inte skadlig.

Smink Det hjälper mig också att ta på mig en mask, som man säger. “Du ser inte sjuk ut” är en fras vi alla har hört, de av oss med osynliga sjukdomar, och en som jag gärna prenumererar på. Jag vill inte     se sjuk ut. Jag vill se “normalt” (vad det nu är). Jag vill se mitt bästa ut, och det, för mig, inkluderar smink. Ibland hoppar jag över ögonsminken – ibland har jag färgat mina fransar så att jag kan avstå från mascara helt! – och bara spendera några minuter på det, speciellt om jag inte har sovit bra natten innan eller om jag har mycket ont. Jag är av den åsikten att sättet jag sminkar mig på är helt och hållet mitt, och valet om jag ska ha på mig eller inte är också mitt.

Mina sminkvanor har utvecklats när jag har blivit äldre. Jag har hittat bättre produkter – och har mer pengar att spendera än när jag var tonåring! – och bättre appliceringsmetoder. Jag svär vid äkta mirakelsvamptekniker för att applicera foundation, och jag tvättar faktiskt penslar! Min stil har utvecklats – jag väljer nu en mer naturlig, “ingen makeup”-sminkning, mer än något dramatiskt. Jag är avundsjuk på kvinnor (och män) som är så skickliga med smink att de kan rita på sina ögonlock. Det är ett imponerande arbete. Hur jag gillar att sminka mig. Jag älskar att testa nya läppstift, utveckla mina färdigheter – men jag kan  fortfarande   inte göra winged eyeliner hur mycket jag än tränar.

Förra året gifte han sig med min bästa vän. Vi hade inte mycket pengar, så vi bestämde oss för att ha en väldigt liten ceremoni, med bara våra närmaste vänner och familj. Jag köpte en klänning från Tesco för £30, hade burrigt hår och bestämde mig för att sminka mig själv. Att jag hade börjat på amitriptylin bara ett par månader tidigare, och var fast besluten att “bli bättre” för mig, det innebar att jag gjorde mer av det jag gillar. – inklusive smink.Jag studerade ganska mycket hår och skönhet på college, men bestämde mig för att studera juridik istället. Ibland önskar jag att jag (på något sätt) hade studerat båda, och funderar på att ta en kurs någon gång i framtiden. Jag tillbringade mycket tid på YouTube, såg dessa begåvade människor skapa fantastiska utseenden och gjorde mitt bästa för att replikera det jag lärde mig. Resultatet blev ganska bra, om jag får säga det själv,

Samtidigt som jag stöder och uppmuntrar kvinnor att vara sig själva och inte bära smink om de inte vill, så stödjer jag också de av oss som vill bära det, att använda det som en sköld och ett sätt att få oss själva att känna mer redo att möta världen. Att leva med en kronisk sjukdom är svårt nog, men ingen sa att vi måste gå igenom det utan att ha läppstift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *