Fibromyalgie, de onzichtbare ziekte: “Zelfs als je me ziet met een goed gezicht, voel ik pijn”

Een vrouw die lijdt aan rugpijn.

Een vrouw die lijdt aan rugpijn.

Ik ben 54 jaar oud en vorig jaar gaven ze me eindelijk een diagnose na vele jaren  pijn , waarin ze me altijd vertelden dat ik botafslijtage had. 

De diagnose was  fibromyalgie , de  onzichtbare en ongelooflijke ziekte  voor veel mensen. Er komt een tijd dat je niet meer weet wat je pijn doet, want elke dag is iets anders. 

Zelfs als je niet wilt en doet alsof je sterk bent, kan de pijn erger worden, je raakt  depressief  en angstig en de wereld stort aan je voeten in. Mensen die je kennen, geloven je en hoewel het op het werk moeilijk is, probeer je te glimlachen en taken uit te voeren.

Het slechte is dat sommige collega’s denken dat niets pijn doet omdat je in- en uitgaat en wilt leven, maar zo is het niet. Ook als je een  goed gezicht hebt, gaat  de pijn altijd met ons mee. 

Ik vraag alleen om  meer bewustzijn  over deze ziekte, meer onderzoek en dat je ons gelooft. Dat een goed gezicht hebben of jezelf willen verzorgen, betekent niet dat de pijn verdwijnt, alleen dat je je beter wilt voelen of proberen te voelen.

Ik vraag om meer levenskwaliteit voor mensen die, net als ik, elke dag in stilte  lijden  . Genoeg dat het een onzichtbare ziekte is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *