Jag har fibromyalgi och det är så här det känns att alltid ha ont

Smärta har alltid varit min normala, vilket faktiskt inte alls är normalt.

Jag verkar vara en kvinna i vanlig ålder 24 år. Jag går på fester och fotbollsmatcher på college, har ett skrivarsysselsättning och en fantastisk grupp vänner. Men under denna täckmantel av “normalitet” ligger den pågående självhanteringen av min ibland försvagande sjukdom: fibromyalgi.

Jag har alltid klarat mig. Vi brukar göra ytterligare badrumsresor för andra UI-symptom än UVI. Jag tog tupplurar för den gåtfulla smärtan i benen som är enda botemedlet var att helt enkelt sova. Jag öppnade Pepto-Bismol för att undvika matsmältningssymtom som skulle få hela min kropp att bedöva.

Många läkare skickade mig på prov. Och allt återgick till det normala. När jag skrev var jag vältränad, så hela min ledning var tyst och försiktig. Folk lägger sällan märke till smärtreceptet jag tog innan basketmatcher, eller de gånger jag var tvungen att smyga ut mitt under en skoldag för att vila en stund i min bil.

Kronisk smärta är en intressant sak. Ungefär som en mamma som lär sig att inte uppmärksamma sitt skrikande barn, det kan påverka henne varje dag i hennes liv och hon kan sluta märka att hon har problem. Läkarna har förtydligat att man lever det där “normala” livet, men man jobbar bara igenom symptomen. De ses som irritationer av otur, och inget mer. Smärtan blir sakta värre med tiden, men bara något värre än dagen innan, och inte tillräckligt för att vara skrämmande.

Forskare tror att vi gråter i fragment för att indikera för andra att vi är i behov av hjälp. När du har kronisk smärta är du inte säker på vad du gör. Du vet att det gör mycket ont, men du kan inte förklara det. Försöker alltid få hjälp, men utan resultat. Så vad ska du göra? Skrika? Snurra på marken? Nej. Du har lärt dig att dessa smärtreaktioner inte gör något för att ta bort smärtan. Och man lär sig bara leva med det. Att växa upp, som jag gjorde.

Men efter 15 år av obegriplig smärta vägrade min kropp att bli ignorerad. Jag bröt slutligen ihop sommaren 2011.

En morgon i juni vaknade jag med smärta i låret och kröp ner på vänster sida av kroppen. Jag blev åsidosatt från mina övningar, och sedan blev det värre. Det var svårt att andas och omöjligt att sova. Jag hamnade på akuten för första gången i mitt liv.

fibromyalgi-systerdotter-inline 

Dela via Pinterest med tillstånd av författaren Författaren med sin systerdotter februari 2016

Fibromialgi-nyår-inline 

Dela via Pinterest med tillstånd av författaren Nyår 2015

Jag verkar vara en kvinna i vanlig ålder 24 år. Jag går på fester och fotbollsmatcher på college, har ett skrivarsysselsättning och en fantastisk grupp vänner. Men under denna täckmantel av “normalitet” ligger den pågående självhanteringen av min ibland försvagande sjukdom: fibromyalgi.

Jag har alltid klarat mig. Vi brukar göra ytterligare badrumsresor för andra UI-symptom än UVI. Jag tog tupplurar för den gåtfulla smärtan i benen som är enda botemedlet var att helt enkelt sova. Jag öppnade Pepto-Bismol för att undvika matsmältningssymtom som skulle få hela min kropp att bedöva.

Många läkare skickade mig på prov. Och allt återgick till det normala. När jag skrev var jag vältränad, så hela min ledning var tyst och försiktig. Folk lägger sällan märke till smärtreceptet jag tog innan basketmatcher, eller de gånger jag var tvungen att smyga ut mitt under en skoldag för att vila en stund i min bil.

Kronisk smärta är en intressant sak. Ungefär som en mamma som lär sig att inte uppmärksamma sitt skrikande barn, det kan påverka henne varje dag i hennes liv och hon kan sluta märka att hon har problem. Läkarna har förtydligat att man lever det där “normala” livet, men man jobbar bara igenom symptomen. De ses som irritationer av otur, och inget mer. Smärtan blir sakta värre med tiden, men bara något värre än dagen innan, och inte tillräckligt för att vara skrämmande.

Forskare tror att vi gråter i fragment för att indikera för andra att vi är i behov av hjälp. När du har kronisk smärta är du inte säker på vad du gör. Du vet att det gör mycket ont, men du kan inte förklara det. Försöker alltid få hjälp, men utan resultat. Så vad ska du göra? Skrika? Snurra på marken? Nej. Du har lärt dig att dessa smärtreaktioner inte gör något för att ta bort smärtan. Och man lär sig bara leva med det. Att växa upp, som jag gjorde.

Men efter 15 år av obegriplig smärta vägrade min kropp att bli ignorerad. Jag bröt slutligen ihop sommaren 2011.

En morgon i juni vaknade jag med smärta i låret och kröp ner på vänster sida av kroppen. Jag blev åsidosatt från mina övningar, och sedan blev det värre. Det var svårt att andas och omöjligt att sova. Jag hamnade på akuten för första gången i mitt liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *