Lady Gaga skinner et lys på fibromyalgi: “Kronisk smerte er ingen spøgelse”

ow har fibromyalgi påvirket en af ​​de mest solgte musikalske kunstnere fra det 21. århundrede?

I “Gaga: Five Foot Two”, en dokumentar udgivet på Netflix denne måned beskriver Lady Gaga den smerte, der har karakteriseret hendes liv med fibromyalgi i det sidste halvt årti.

“Jeg har jaget denne smerte i fem år,” sagde Gaga. “Jeg kan stadig være mig, og når jeg føler adrenalin, og min musik og mine fans, kan jeg f ****** gå.Men det betyder ikke, at jeg ikke har smerter. “

Mellem klip af repetitioner, forestillinger og ærlige kommentarer om hendes arbejde og personlige liv giver Gaga publikum mulighed for at se glimt af hendes smerte.

I en scene ligger hun på en sofa, der græder og beskriver muskelspasmerne, der slog hendes krop.

I en anden forbereder hun sig på en runde af injektioner på hendes læge kontor, mens hendes makeup team hjælper hende med at blive klar til et interview senere samme dag.

“Hvem får deres sminke gjort, mens de får en større kropsbehandling?” Spørger hun.

For Gaga og andre kan den slags multitasking være kritisk for deres evne til at forfølge deres ambitioner, samtidig med at man klare den smerte, som fibromyalgi forårsager.

Kronisk udbredt smerte

Fibromyalgi påvirker en anslået to procent af befolkningen i USA.

Det er præget af kronisk udbredt smerte og ømme pletter i hele kroppen.

“For nogle individer føler smerten forstyrrende,” sagde Dr. Kevin Hackshaw, en lektor i Division of Rheumatology and Immunology at Ohio State University, Healthline.

Det kan også forårsage en række andre symptomer, såsom kronisk træthed, søvnforstyrrelser, mental forvirring og hovedpine.

Mens fibromyalgi ikke er progressiv, svinger dets symptomer over tid, bliver værre i perioder med eksacerbation kendt som “blusser”.

Fysiske og psykologiske stressorer er almindelige udløsere af blændinger.

“Hvis jeg bliver deprimeret, kan min krop spasme,” siger Gaga i filmens åbningsscener.

I oktober 2018 udgav Vogue et problem, der dykker ind i den 32-årige popstjernes kamp med fibromyalgi.

“Jeg bliver så irriteret over for folk der ikke tror fibromyalgi er ægte,” sagde sangeren. “For mig, og jeg tror for mange andre, det er virkelig en cyklon af angst, depression, PTSD, traume og paniklidelse, som alle sender nervesystemet til overdrive, og så har du nervesmerter som følge heraf.”

” Folk skal være mere medfølende . Kronisk smerte er ingen joke . Og det er hver dag at vågne op uden at vide, hvordan du vil føle . “

Ved at fremvise sine oplevelser håber sangeren at hjælpe med at øge bevidstheden om fibromyalgi og forbinde mennesker, der står over for lignende udfordringer.

Contested Illness

Mens fibromyalgi kan forekomme i enhver alder, er det mere almindeligt blandt ældre voksne.

Det er også mere udbredt blandt kvinder end mænd.

Den nøjagtige årsag til tilstanden er ukendt.

Historisk har mange medicinske fagfolk behandlet det som en psykosomatisk tilstand uden fysisk årsag.

Mens moderne forskningsresultater har udfordret rammen, forbliver nogle mennesker skeptiske over for fibromyalgi diagnoser og krav om kronisk smerte.

Ifølge Janet Armentor, ph.d., en lektor i sociologi ved California State University Bakersfield, misforståelse fra medicinske fagfolk, kollegaer, venner og andre, bidrager til det stigma, som mange mennesker med fibromyalgi står overfor.

“En af de større udfordringer er, at denne sygdom er anfægtet blandt den medicinske virksomhed og blandt den generelle befolkning,” fortalte Armentor Healthline.

“Der er meget vantro og mangel på forståelse,” tilføjede hun. “Og i de interviews, jeg har udført med kvinder, der [var] diagnosticeret med fibromyalgi, talte nogle af den udfordring:” Dette er ægte. Dette er ikke i mine tanker. Jeg føler faktisk virkelige symptomer og ægte smerte. ‘”

I løbet af det sidste årti har forskere identificeret biokemiske ændringer, der forekommer hos mennesker med fibromyalgi.

“Undersøgelser har vist, at der er dokumenterede biokemiske ændringer i disse patienter. For eksempel kan spinalvæske opnås fra patienter med fibromyalgi, og du kan se forhøjelser i visse neurokemikalier, “sagde Hackshaw.

“Så det er ikke en færdig diagnose,” tilføjede han. “Det er en ægte nervesygdom manifesteret som diffus muskuloskeletale smerte.”

Behandling er tilgængelig

For øjeblikket er der ikke nogen enkle laboratorietest til rådighed til diagnosticering af fibromyalgi.

I stedet lægger læger på patientrapporter om symptomer, efter kriterier, der blev vedtaget af American College of Rheumatology i 2010.

Mens der i øjeblikket ikke findes nogen kendt kur mod fibromyalgi, findes der forskellige behandlingsstrategier.

Til at begynde med anbefaler lægerne typisk livsstilsændringer og andre ikke-farmaceutiske behandlinger.

“Vi ved, at regelmæssig motion er afgørende for at forsøge at minimere nogle af symptomerne,” sagde Hackshaw.

“Der er også en god forskning, der tyder på, at meditation og andre former for mindfulness-øvelser kan være gavnlige med hensyn til at lindre noget af smerten,” tilføjede han.

Hvis disse strategier ikke er nok, ordinerer lægerne ofte en lavdosis tricyklisk antidepressiv (TCA) eller serotonin og norepinephrin reuptake inhibitor (SNRI).

“Disse meds bruges typisk ikke til deres antidepressive egenskaber, men fordi de øger niveauet af visse neurokemikalier ved nerveender, og disse forøgelser fører til et fald i smertesignaler, der går til smertebehandlingscentre i hjernen,” forklarede Hackshaw.

Calciumkanalblokkere kan også hjælpe med at blokere smerte signaler til hjernen.

Ud over biomedicinske interventioner er anerkendelse og social støtte også vigtig for personer med fibromyalgi og andre kroniske tilstande.

“En af de mere betydningsfulde resultater i min forskning er, at de på grund af den vantro og manglende forståelse de står over for, har tendens til at isolere sig selv, hvilket kan føre til en lang række sociale problemer og trivselproblemer,” sagde Armentor.

Hun foreslog, at Lady Gaga og andre højt profilerede advokater kan bidrage til at øge bevidstheden om fibromyalgi og hjælpe andre med tilstanden føler sig mindre alene.

“Ofte er fibromyalgi så usynlig udefra, at folk ikke erkender, at det sker for mennesker rundt omkring os. Så jeg tror, ​​at for at få nogen med en høj profil, siger: “Jeg oplever dette og forstår, hvad du går igennem.” Det er virkelig vigtigt, “sagde hun.

“Lady Gaga ønsker ikke at lade fibromyalgi definere hende,” tilføjede hun. “Der er stadig ting, som hun ønsker at opnå. Men hun kender prisen, og at hun skal klare det, der er vigtigt for hende, og hvad hun skal gøre for at klare denne sygdom. Og jeg synes det er en meget nyttig besked. “

kilde: https: //theheartysoul.com/lady-gaga-shines-light-on-fibromyalgia/

Leave a Comment