TAKEN MET FIBROMYALGIE

Ondanks de ondragelijke pijn en vermoeidheid die fibromyalgie me op dit moment toebrengt, gaat het leven door. Ik sta voor een onontkoombare waarheid; Het gaat niet weg en de dingen die op mijn dagelijkse takenlijst staan ​​ook niet. Het leven gaat door en ik heb vaak het gevoel dat ik me in een meedogenloze routine van uitdagingen sta.

Naast fibro heb ik ook lupus en Hoshimoto’s thyroïditis, een auto-immuunziekte die de schildklier na verloop van tijd vernietigt. Ik merk dat ik elke dag vooruit ga en elke taak die van mij wordt verlangd, maar het woord ‘kroniek’ zegt alles. Fibromyalgie is aan de gang, meedogenloos, en soms heb ik het gevoel dat ik nooit een pauze zal hebben om gewoon op adem te komen.

Mijn aandoeningen hebben ook overlappende symptomen, waardoor het moeilijk is om te weten welke de oorzaak is van mijn huidige pijn en vermoeidheid. Maar als de pijn constant is en de slopende vermoeidheid opdoemt tijdens mijn dag, heb ik het gevoel dat ik de grote vrijer word; alles is in orde en ik kan doen wat nodig is.

De waarheid is echter dat ik moeite heb om bij te blijven, ik doe veel meer dan comfortabel of het beste voor mij is. Maar als moeder van vier kinderen krijg ik een reeks taken die ik met vasthoudendheid en veerkracht benader in plaats van aandacht te besteden aan hoe ik me echt voel op een bepaalde dag. Ik denk dat we dit allemaal doen. We dringen aan op meer dan fibromyalgie ons wil toestaan, want als we dat niet doen, zou onze toestand winnen.

Mijn tips om op de hoogte te blijven van dagelijkse taken

WEES REALISTISCH

Ik heb het vaak zo druk met mezelf proberen te bewijzen dat ik nog steeds “ik” ben ondanks het feit dat ik met fibro en al mijn andere aandoeningen leef, dat ik uit het oog verlies hoeveel ik precies op een dag kan doen zonder er later niet voor te betalen. Ik pleeg teveel. Ik vergat dat het oké is om soms nee te zeggen.

Doe jezelf dit niet aan. Stel realistische verwachtingen voor uw dagelijkse schema en wees er flexibel mee als u een slechte dag met pijn en vermoeidheid heeft.

PRIORITEREN

Je kunt niet alles voor iedereen zijn, zelfs niet als je gezond bent. Bij fibro is het essentieel om de belangrijkste taken te kiezen en je te concentreren op wat het belangrijkst is. Zullen uw kinderen zich herinneren dat u ze naar al hun voetbaltraining hebt gebracht en hen aanmoedigde, of zullen ze zich herinneren hoe u de vloer stofzuigt en de badkamer schoonmaakt om deze elke week te laten glanzen?

Als taken prioriteit krijgen, gaat reinheid op mijn lijstje. Sommige dingen kunnen wachten en andere dingen kan ik om hulp vragen. Bepaal wat voor jou het belangrijkst is en zet het bovenaan je to-do-lijst.

GROEPSGELIJKE TAKEN

Als je boodschappen moet doen in de stad en je hebt ook melk en eieren nodig, groepeer dan je takenlijst zodat er minder ritten in verschillende richtingen zijn. Ik zweer dat de fibro me meer pijn bezorgt naarmate ik langer in de auto zit, dus ik zorg ervoor dat elke excursie telt en meer dan één taak afvink bij elke reis die ik maak.

Op dezelfde manier, als ik thuis de trap op ga om schone kleren op te bergen, laat ik de reis tellen door de vuile handdoeken neer te leggen voor de volgende lading kleren. Zet u in voor multitasking en zorg ervoor dat elke stap of minuut in de auto telt.

VRAAG OM HULP

Ik hou er niet van om hulp te vragen. Misschien is dat een deel van mijn levensles van fibro, omdat het me gedwongen heeft kwetsbaar te zijn en toe te geven dat ik soms hulp nodig heb.

Dus als ik het moeilijk vind om te eten, vraag ik mijn man om me te helpen met het snijden van een deel van de groenten of ik vraag de kinderen om me te helpen met dingen zoals het brengen van de ingrediënten. Ik vraag mijn man om de wasmand naar de was te brengen als deze vol is. Dingen die voor mij soms te moeilijk zijn om aan te pakken, kunnen worden gedelegeerd. Ik hoop dat je dit doet en dat je je niet schuldig voelt als je het doet.

BEPERK ZWARE ACTIVITEITEN OF VERDEEL TAKEN

Dit is moeilijk als je een moeder bent. Boodschappen doen kan vermoeiend zijn. Soms krijg ik alle kleinere dingen, dan vraag ik mijn man om de paar zware spullen op te halen op weg naar huis van zijn werk.

Als je niet iemand hebt die dit kan vragen, probeer dan zelf de winkeltrips op te splitsen, zodat zware artikelen niet op dezelfde dag worden gekocht als het grote aantal artikelen. Het is gemakkelijker om een ​​grote verpakking met 24 flessen water mee te nemen als u niet ook meerdere tassen met boodschappen van hetzelfde dagje winkelen meeneemt.

RUST WANNEER JE KUNT

Ik ben hier zo slecht in Ik heb de neiging om klusjes door het huis te doen in strepen en voor ik het weet is mijn beschikbare vrije tijd voorbij en ben ik niet eens gaan zitten. Maar ik realiseer me dat als ik beter uitgerust ben, ik waarschijnlijk meer van die alledaagse taken kan uitvoeren.

Ik stel voor dat als je kunt, een dutje doet of rust voordat je eropuit trekt met je to-do-lijst. Ga eerder dan normaal naar bed als u erg vermoeid bent. Drink kruidenthee om een ​​goede nachtrust te bevorderen, of vraag uw arts om iets om u te helpen de diepe slaap te krijgen die u nodig heeft.

Onthoud vooral dat u uw best doet en dat u goed genoeg bent. Vergelijk het aantal taken dat u op een bepaalde dag deed niet met die van iemand anders. Alleen jij weet wat je lichaam voelt.

Onthoud dat degenen onder ons die elke dag fibromyalgie bestrijden, een oorlog voeren om verder te gaan en dingen voor elkaar te krijgen, en we moeten trots zijn op het feit dat we de nodige aanpassingen maken en er toch in slagen om te glimlachen en verder te gaan. De sleutel is om onderweg ook voor jezelf te zorgen. Barbara bloedzuiger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *