Fibromyalgi i forskellige aldre: samme tilstand, forskellige udfordringer

Hvis du er blevet diagnosticeret med fibromyalgi, kan du have haft et antal førstehånds stereotyper om tilstanden. En vedvarende misforståelse er, at det meste af middelaldrende eller ældre er påvirket af fibromyalgi, især ældre kvinder.

I virkeligheden påvirkes en lang række aldre og begge køn af fibromyalgi. Selvom det er mere sandsynligt, at det diagnosticeres i en ældre alder, omkring 8% af mennesker opfylder kriterierne i en alder af 80, ifølge National Fibromyalgia Association kan dette muligvis afspejle forskelle i symptomscreening og rapportering snarere end bare hvor almindelig sygdommen er.

Uanset sandsynligheden for fibromyalgi i en given alder, giver denne tilstand ofte forskellige udfordringer på forskellige livsfaser. Det er både på grund af sociale og erhvervsmæssige faktorer, som om du er i skole, arbejder på fuldtidsjob eller opdrager en familie, og fordi ældre mennesker mere tilbøjelige til at have andre sundhedsaspekter.

Her er nogle baggrundsoplysninger om, hvad man kan forvente fra forskellige aldre af fibromyalgi sammen med personlige beretninger om at leve med tilstanden.

Er fibromyalgi en sygdom, der er forbundet med alderen?

Mens en fibromyalgi-diagnose bliver mere almindelig med alderen, er ikke alle læger enige om, at dette er baseret på, hvor almindelig tilstanden faktisk er. ”Vi fandt, at dette ikke er en aldersrelateret sygdom,” siger Bruce S. Gillis, MD, en Los Angeles forskningslæge og fibromyalgiekspert, der udviklede en diagnosticering af fibromyalgi. ”De meget ældre kan blive påvirket af små børn.”

Yngre mennesker testes ofte for og diagnosticeres med andre sygdomme, siger Dr. Gillis, fordi deres symptomer peger på fibromyalgi. For eksempel siger han, for biomarkører, der er forbundet med fibromyalgi, tester mange børn, der er diagnosticeret med ADHD (opmærksomhedsunderskudshyperaktivitetsforstyrrelse), positive.

Men selv om begyndelsen af ​​fibromyalgi muligvis ikke er mere alvorlig hos ældre, antyder Gillis, at symptomerne kan variere lidt med alderen. ”Det er rimeligt at antage, at ældre mennesker kan have mere intense symptomer” på fibromyalgi, siger han, da de kan opleve et totalt tab af udholdenhed, søvnproblemer og andre årsager til led- og muskelsmerter.

Derudover bemærker Gillis, at ældre mennesker ”ofte ikke har evnen til at udøve så meget, som de vil, så de ender i en slags lukningssituation,” som kan føre til øget træthed, depression og angst.

Fibromyalgi diagnosticeres som en ung voksen

Selv om det i enhver alder kan være vanskeligt at få en korrekt diagnose af fibromyalgi, kan dette problem være en særlig udfordring for unge og unge voksne.

”Jeg så cirka ti læger forsøge at se, om noget kunne behandle mig,” siger Kiley Reitano, en 19-årig bosiddende i Boston, der fik diagnosen fibromyalgi for fem år siden, som en nybegynder på gymnasiet. Hun blogger på The Spoonie om at leve med kroniske sygdomme.

Reitano siger, at diagnosen fibromyalgi syntes for hendes læger at være noget at undgå. ”De ønskede ikke, at jeg skulle føle mig bundet af en sygdom, der sandsynligvis ikke ville forsvinde,” husker hun. ”Men på det tidspunkt var jeg virkelig bare på udkig efter svar og var virkelig ligeglad med, hvad de var.

Reitano fandt det ikke let at leve med fibromyalgi i gymnasiet. ”Jeg kæmpede med dette, mens folk på min alder havde almindelige interaktioner,” siger hun. “Du bliver ængstelig og deprimeret og tænker, at du ikke er normal, som enhver gymnasiestudent, men som 10 gange, fordi du har en kronisk sygdom.”

Reitano studerer i øjeblikket psykologi som universitetsuddannet i håb om at blive kunstterapeut – et nikk til den rolle, som kunsten har spillet i at hjælpe hende med at klare hendes tilstand. På grund af sine sundhedsmæssige problemer tager hun onlineklasser for at minimere risikoen for manglende klasse.

Reitano siger, at en opside ved at tage onlinekurser er, at hun kommer til at gå gradvist. Alligevel erkender hun, at hendes sygdom stadig socialt deler hende, noget hun har lært at skabe fred med.

”Det er bestemt min norm, og nu ved jeg, hvordan man håndterer det,” siger hun. Men nogle gange, siger hun, ”har det bare været svært at prøve at acceptere, at dette er mit liv, især da jeg var yngre og begyndte med det først”.

Håndtering af mellemkarrierefibromyalgi

At håndtere diagnosen fibromyalgi, mens hun arbejder på et travlt fuldtidsjob, giver også unikke udfordringer, da Julianne Davis, en 38-årig bosiddende i Newbury Park, Californien, der arbejder i en virksomheds juridisk afdeling og fik lidt diagnosen fibromyalgi. for et år siden lærte.

Siden begyndelsen af ​​hendes symptomer og hendes diagnose har Davis haft det vanskeligere at få en forfriskende nattesøvn. Hun prøver at forbedre sin søvnkvalitet gennem regelmæssig meditation. ”Du får telefonen ud, du slukker for dine ting, og du kommer ind på det stille sted,” siger hun.

Selv når hun har et godt stykke arbejde, er Davis ofte nødt til at kæmpe med udmattelse og hjernetåge. ”Jeg er nødt til at nedskrive det hele” for at hjælpe hende med at huske sine pligter, siger hun og selv da, ”undertiden glider tingene gennem revnerne.”

Selvom at gå regelmæssigt kan hjælpe med udmattelse, “Nogle dage går jeg i 20 minutter, og min ryg er i smerte,” siger hun. Regelmæssigt planlagte kiropraktik- og massageaftaler flere gange om ugen hjælper med at reducere smerter og ubehag.

Tilpasning til disse nye rutiner har ikke altid været let. ”Jeg tror, ​​at jeg lægger for meget pres på mig selv i starten for at være som jeg var for to eller tre år siden,” siger Davis. ”Jeg er blevet bedre bare ved at lytte til min egen hud, men det var en stor overgang for mig, hvor jeg slappede af det, jeg føler, at jeg skulle være.”

Fibromyalgi i middelalderen og videre

Begyndelsen af ​​fibromyalgi-symptomer startede i overgangsalderen for Robin Dix, en 62 år gammel indfødt i New Hampshire, der havde fået diagnosen fibromyalgi for otte år siden. Hun skriver en søjle kaldet Through the Fog på Fibromyalgi News Today.

”Oprindeligt var mit vigtigste symptom træthed, mere end smerter,” siger hun. Alligevel “I årenes løb er det slags afbalanceret” at inkludere begge.

En anden faktor i hendes udmattelsesfrekvens, ifølge Dix, er de andre sygdomme, hun har udviklet gennem årene, inklusive kronisk træthed, binyre træthed, underaktiv skjoldbruskkirtel, irritabel tarm-syndrom (IBS) og gastroøsofageal reflukssygdom (GERD).

”Det bliver værre for mig, så det føles som om alder har noget at gøre med det,” siger Dix. Hun oplevede også øget muskelsvaghed i benene, hvilket gjorde gående vanskeligt.

”Det er svært at vide, hvor sammenhængende ting er,” indrømmer Dix, men bemærker, ”Det stykke, jeg kender, er fibro, og intet andet er total kropsmerter. Det er ikke så slemt for mig, men det er altid der. Det er lidt som baggrundsmusik. ”Hjernetåge er også en udfordring for Dix. ”I starten var hjernens tåge ikke så slem. Det føles som om det bliver værre nu, men en del af det bliver måske bare ældre, ”siger hun.

Mens de fleste læger siger, at fibromyalgi ikke er en progressiv sygdom, siger Dix: ”Vores symptomer ændrer sig med årene for mange mennesker, inklusive mig selv.” Dette kan selvfølgelig skyldes indtræden af ​​andre aldersrelaterede sundhedsmæssige forhold .

Resultatet af alle disse symptomer for Dix er, at du nogle gange har brug for at blive hjemme i stedet for at se familie og venner. ”Når du skal annullere dine planer, er det meget ensomt,” siger hun. ”Du kunne være meget isoleret.”

Men ligesom hendes yngre kolleger fra fibromyalgi har Dix fundet, at Internettet kan give et socialt afsætningsmarked og støtte. ”Der er mange steder online, hvor folk kan oprette forbindelse, og det får dig til at føle dig meget mindre alene,” siger hun. ”Det er så vigtigt, tror jeg.”

Leave a Comment