Fibromyalgi og rengjøring

sykdom og rengjøring

Personer med kroniske sykdommer har ofte problemer med rengjøring og rotkontroll. Når et hjem når et visst stadium av rot, kan det virke umulig. Å leve på denne måten bidrar til følelsesmessig nød og sosial isolasjon, ettersom folk føler seg flaue over å ha gjester. Alle disse tingene gjaldt meg en gang, men jeg har lært hvordan jeg skal holde et hus rent og ryddig, og det har gjort en stor forskjell i livet mitt og hvordan jeg har det med meg selv.

Mine problemer

Min evne til å gjøre husarbeid avtok gradvis med årene etter hvert som helsen min ble dårligere. Som svar prøvde jeg å få hjelp fra familien min og sette opp en tid der alle kunne gjøre noen av oppgavene rundt huset. Jeg har ikke hatt så mye samarbeid, så han hyret inn en husvasker som kommer inn en gang i uken. Selv med det, fortsatte rotet å bygge seg opp, og til slutt fant rengjøringspersonen en unnskyldning for å slutte.

Verken mannen min eller jeg forstår hvorfor han ikke klarte å holde huset rent og ryddig. Jeg klandret meg selv for å være lat. Huset vårt ble så rotete at jeg var flau over å ha folk. Jeg sluttet å invitere naboene inn. Ganske snart var de eneste som så innsiden av huset vårt døtrene våre og deres ektemenn.

Skritt til et bedre liv

Det var ikke noe enkelt svar på å gjøre hjemmet mitt rent, organisert og innbydende. Snarere måtte det en kombinasjon av mange ting til for å gå fra kaos til komfort. Hvis jeg kom over en hemmelighet, var det å identifisere små praktiske skritt jeg kunne ta og deretter gjøre dem ett om gangen.

Et første skritt var å få medisinsk hjelp for mine ulike plager: søvnapné, hypotyreose, leddgikt, astma, allergier og fibromyalgi. Å gjøre det jeg kunne for å forbedre helsen min gjorde det lettere å håndtere renslighetsproblemet. Å behandle søvnapnéen min med CPAP gjorde meg mindre søvnig i løpet av dagen. Å ta skjoldbruskkjertelmedisin hjalp meg på tretthet, hjernetåke og depresjon. Ved å målrette leddgikten min hjalp det meg med å forhindre ytterligere skade på leddene mine. Allergi- og astmabehandling hjalp min generelle energi. Utdanning hjalp meg med å håndtere fibromyalgien min bedre.

Omtrent på samme tid begynte jeg å se en rådgiver som spesialiserte seg på å hjelpe mennesker med kroniske helseproblemer. Hun fortalte meg at de fleste med kroniske sykdommer feilaktig tror de er late. Med hans hjelp skjønte jeg at jeg skulle gjøre husarbeidet selv om jeg følte meg bra nok. Det tok nesten et år, men han skjønte til slutt at når jeg er sliten, burde jeg hvile. Det hadde jeg ikke gjort før. Jeg har nettopp sveiset et prosjekt til ferdigstillelse eller så kollapset jeg. Jeg har tatt ideen om å hvile et steg videre siden jeg kom opp med dette selvhjelpsprogrammet: Jeg hviler før jeg blir sliten. Jeg mediterer to ganger om dagen, og jeg legger meg også ned for å hvile i femten minutter med lukkede øyne en eller to ganger om dagen.

Med støtte fra rådgiveren min kom jeg opp med bedre systemer for å håndtere rotet. Jeg kan for eksempel sortere post så fort den kommer, i stedet for å la den hope seg opp. Jeg kaster eller resirkulerer det jeg ikke vil ha. Jeg legger regningene på et trygt sted, og legger posten jeg vil se senere, i noen søppelkasser som er plassert i stolens hyller.

Jeg har ikke prøvd å reformere alt på en gang, men jeg har heller endret ting litt etter litt. For eksempel la jeg merke til at hovedservantskapet vårt var så fullt av flasker, krukker og andre ting at jeg knapt kunne bruke vasken. I et øyeblikk av klarhet innså jeg at han ikke brukte alle disse tingene hver dag; faktisk brukte han ikke noen av dem i det hele tatt. Jeg gikk gjennom det hele, kastet de fleste av dem og lagret under vasken de få tingene jeg bruker regelmessig. Det var tøft i begynnelsen, men jeg klarte å holde kommoden klar ved å bruke strategien om å ikke legge noe ned på den.

I omtrent et år nå var sminketoppen det eneste pålitelige klare området i huset vårt. Men ett område om gangen begynte han å bruke denne metoden andre steder. Litt etter litt ryddet og organiserte jeg forskjellige deler av huset vårt.

Når du hadde et stort prosjekt som å rydde ut et skap, prøvde du ikke å få det gjort på en dag. I stedet vil jeg tildele meg selv en hylle eller et stativ med klær som jeg skal gå gjennom på en bestemt dag. Noen ganger fungerte det bedre hvis jeg bare sa til meg selv å gjøre 15 minutters arbeid og stoppe på slutten av den tiden. Dagen etter gjorde jeg ytterligere 15 minutter, til endelig hele skapet var rent og organisert.

Dessuten gratulerte jeg meg selv med innsatsen og det jeg hadde oppnådd, selv om jeg ikke gjorde det like mye som en sunn person. Jeg innså at jeg, som andre mennesker med kroniske sykdommer, alltid legger ned mye innsats, så jeg har alltid noe å gratulere meg selv med. Og å fokusere på det jeg hadde gjort var mye bedre for meg psykologisk enn å klandre meg selv for det som fortsatt var ugjort.

Med min nye forståelse av fremgang gjennom små skritt, lyktes jeg ikke med å engasjere familien min ved å be dem bruke en lignende strategi. Jeg fant det mye lettere for dem å også håndtere en liten del av en oppgave om gangen eller å jobbe med et prosjekt i bare 15 minutter. Selv om de ikke gjør en jobb på samme måte som deg, har de likevel oppnådd noe. Og de var mye mer samarbeidsvillige om ryddighet etter å ha sett et system som fungerte.

Det tok meg flere år å gå fra kaos til et rent og organisert hjem. En av grunnene til at det tok så lang tid var fordi jeg ikke ryddet huset. Trener meg på nytt i min tilnærming til husarbeid. Selv om han hadde mange nedturer, ga han ikke opp. Jeg fokuserte på de umiddelbare oppgavene jeg hadde satt for meg selv hver dag, og roste meg selv for hver innsats jeg gjorde – selv om det var mislykket.

Jeg etablerte enkle rutiner for å hjelpe meg, som å sortere tøyet i tre kurver og forberede hver dags klær på forhånd. Når mannen min og jeg er ferdig med et måltid, tar vi hver vår tallerken, serveringsfat og sølvtøy til vasken, og oppfordrer kundene til å gjøre det samme.

Jeg har funnet praktiske og logiske steder å oppbevare ting, og trent meg opp til å plassere ting der jeg var ved å bruke dem. Jeg ble kvitt ting vi ikke trenger. Jeg fulgte enkle prosjekter og ryddet opp mens jeg gikk. På noen dager med lav energi virket det som om alt hun klarte var å holde ting på de riktige stedene. Men det er en viktig del av renholdstjenesten. Og jeg roste meg selv for innsatsen jeg gjorde.

Mover

For omtrent et år siden sto mannen min og jeg overfor en stor utfordring: å flytte til et mindre hus. Som forberedelse til flyttingen solgte vi oss ut av mer enn halvparten av våre eierandeler. Den prosessen ble gjort enklere fordi jeg allerede hadde tenkt mye på hva som var viktig for meg, og det var ting som familie og venner, ikke eiendeler.

Litt etter litt innså jeg at alle tingene vi eide ikke beriker livene våre. I stedet gjorde de opprydding praktisk talt umulig, og holdt oss i bevegelse fra mindre, mer praktiske rom. Et første skritt for meg var å lage lister over eiendeler som jeg var sikker på at jeg ville beholde. Hvis jeg ikke brukte det og jeg ikke elsker det, kom det ikke på listen. Jeg brukte omtrent et år på å tenke på verdien av de forskjellige eiendelene mine.

For å gjøre flyttingen beskjærte de hensynsløst det de ikke trenger eller vil ha. Jeg flyttet ikke på ting selv. Jeg har andre folk til å komme inn og ta bort ting. Jeg kalte inn slektninger, veldedige organisasjoner, samleobjekter, auksjonshus og søppeltransportere for å ta bort ting. De ga oss ikke mye penger for tingene han ble kvitt,

I vårt nye hjem leide vi inn en renholdstjeneste og også en hagetjeneste. Vi måtte innse realiteten at jeg allerede var syk og mannen min jobbet lange timer med å drive en liten bedrift, vi trenger hjelp. Så vi klemte budsjettet vårt et annet sted. Sett fra et visst synspunkt er service en medisinsk nødvendighet. Med fortsatt praktisering av selvhjelpsstrategier har helsen min blitt bedre, og de siste årene har jeg klart å klare meg uten hjelp fra profesjonell renhold. Nå kan jeg rydde huset vårt selv ved hjelp av mannen min.

oppsummert

Jeg vil gjerne oppsummere endringene jeg har gjort som: å holde forventningene mine realistiske, delegere noen oppgaver, etablere rutiner, plukke opp etter meg, gå selv, hvile før jeg blir sliten, og prise meg selv for innsatsen jeg gjør. De involverer alle disiplin som brukes litt om gangen. Jeg har funnet ut at disiplin ikke er en uønsket belastning, men snarere en måte å ta vare på meg selv på.

Resultatet av min innsats er et hus som er et rent og innbydende sted for meg og mannen min. Og jeg er komfortabel med at selskapet faller når som helst!

Forfatterens merknad: For trinnvise instruksjoner om hvordan du lager et rent og ryddig hjem, se: www.flylady.com. Denne gratis nettsiden tilbyr daglige e-poster med rengjøringstips, rengjøringsplaner og inspirerende attester. Denne siden er spesielt verdifull hvis hjemmet ditt er i kaos og du er så overveldet at du ikke vet hvor du skal begynne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *