Lady Gaga vil gerne øge kendskabet til fibromyalgi

På Twitter tidligt tirsdag formiddag offentliggjorde Lady Gaga en chokerende meddelelse: Hun lider af fibromyalgi, en svækkende lidelse, der forårsager alvorlig muskel-skelet-smerte, udmattelse og ømhed nogle steder. Mens hun gennemgik sin kommende Netflix-dokumentar, Gaga: Five Foot Two, meddelte sangeren meddelelsen.

“#Chronicillity #chronicpain jeg har at gøre med i vores dokumentar er #fibromyalgi. Jeg vil hjælpe med at skabe opmærksomhed og forbinde mennesker med det,” skrev hun i sin tweet. Dette er ikke første gang, at Gaga taler åbent om hendes kroniske smerter, men dette kan være første gang, hun annoncerer sin tilstand til fans.

Sygdommen kan være vanskelig at behandle, siger organisationen, og før de får en diagnose, ser patienter ofte flere læger. Mennesker med fibromyalgi oplever typisk smerter i deres krop, fortæller SELF Edward Rosick, DO, MPH, en lektor i familie- og samfundsmedicin ved Michigan State University. ”De har også flere triggerpunkter, hvor der er udsøgt delikate dele af deres hud,” siger han. ”De kommer i rystende smerte, når du rører ved dem.”

Ifølge Mayo Clinic kan fibromyalgiske patienter, bortset fra smerter, der er det primære symptom, opleve træthed (selv efter at have haft en god nats søvn) og fokuseringsvanskeligheder. Tilstanden eksisterer ofte ofte gennem Mayo Clinic med andre smertefulde lidelser såsom irritabel tarm syndrom migræne , smertefuldt blære syndrom og led lidelser.

Der er stadig mange eksperter, der ikke er opmærksomme på fibromyalgi.

Først og fremmest er der ingen, der ved, hvorfor tilstanden rammer flere kvinder end mænd, siger Dr. Rosick, og tilføjer, at det kan være hormonelt. Men Vernon Williams, MD, en sportsneurolog og direktør for Kerlan-Jobe Center for Sports Neurology and Pain Medicine ved Kerlan-Jobe Orthopedic Clinic i Los Angeles, fortæller SELF, at der er nogle teorier.

Nogle eksperter mener, at tilstanden kan være hormonbaseret eller hormonelt, og kan også skyldes en immun abnormalitet. ”I nogle tilfælde har folk haft en slags historie med psykologisk eller fysisk traume, men vi ved ikke, hvordan det kan påvirke immunsystemet eller nervesystemet,” siger Dr. Williams. Ny forskning har også antydet, at tilstanden kan være en neuropatisk smerteforstyrrelse, der involverer en vis abnormitet i, hvordan hjernen og rygmarven behandler smertsignaler hos fibromyalgiske individer, siger han. Men igen er årsagen til sygdommen ikke afgørende, forstået.

Der er ingen test for at fortælle, om nogen lider af fibromyalgi.

I stedet diagnosticeres folk, når en masse andre tilstande er udelukket, siger Dr. Rosick. Og igen kan det tage et stykke tid, især i betragtning af at fibromyalgi har en tendens til at udvikle sig over måneder eller år. ”En dag vågner folk ikke bare op og siger, ‘Wow, jeg har ondt overalt,” siger han.

Mennesker med fibromyalgi kan evalueres for angst, depression, gigt, lupus eller hypothyreoidisme blandt andet, inden læger endelig ankommer til en diagnose. ”Dette er en diagnose af udstødelse,” siger Dr. Rosick.

Fibromyalgi kan behandles, men behandlingen er ikke i én størrelse.

Behandling involverer typisk en kombination af ting, herunder receptpligtig medicin (såsom antidepressiva, smertestillende midler og anti-anfaldsmedicin), kognitiv adfærdsterapi, fysisk terapi og motion, siger Dr. Williams. Træning er vanskelig i betragtning af, at fibromyalgi-patienter regelmæssigt kæmper med smerter og træthed, men Dr. Rosick siger, at det kan gøre en stor forskel. En antiinflammatorisk diæt kan også være nyttig, siger han.

Fibromyalgi er ikke helet, men smerten kan håndteres i de fleste tilfælde, siger Dr. Rosick. ”Jeg har set, at mange mennesker bliver bedre, når de fungerer bedre, selvom det er bedre eller værre i et par dage,” siger han. ”Jeg har aldrig set smerterne forsvinde helt, men jeg så, at det blev meget bedre.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *