På fibromyalgi skinner Lady Gaga et lys: “kroniske smerter er ingen joke”

Hvorfor påvirkede fibromyalgi en af ​​det 21. århundredes mest solgte musikartister? I “Gaga: Five Foot Two”, en film, der blev frigivet denne måned på Netflix, skitserer Lady Gaga den smerte, der karakteriserer hendes sidste halve årti liv med fibromyalgi.

”Fem år har jeg jaget denne pine,” sagde Gaga. ”Jeg kan stadig være mig selv, og jeg kan gå, når jeg føler adrenalinet, min musik og mine venner. Men det betyder ikke, at jeg ikke har smerter.

Gaga giver publikum mulighed for at se glimt af hendes lidelse gennem videoer med repetitioner, optrædener og stumpe kommentarer til hendes arbejde og personlige liv. Hun ligger på en sofa i en scene grædende og forklarer spasmerne i musklerne, der ødelægger hendes krop.

I en anden venter hun på sin doktors kontor for en runde injektioner, da hendes makeup-team hjælper hende med at blive klar senere på dagen til et interview.

”Hvem laver deres makeup, mens de gennemgår en stor operation for kroppen?” Undrer hun.

Disse multitasking kan være vigtige for Gaga og andre for deres evne til at forfølge deres drømme, når de håndterer smerten forårsaget af fibromyalgi.

”Smerten føles mindsket for nogle mennesker,” fortæller Dr. Kevin Hackshaw, lektor i Ohio State University Division of Rheumatology and Immunology, til Healthline.

Det kan også forårsage en række andre symptomer, herunder kronisk træthed, søvnforstyrrelser, mental forvirring og hovedpine.

Udbredt  kronisk  smerte

I USA påvirker fibromyalgi anslået 2% af mennesker.

Det er kendetegnet i hele kroppen af ​​vedvarende tilbagevendende smerter og ømme pletter.

Mens fibromyalgi ikke er progressiv, svinger virkningerne over tid og øges i perioder med forværring, der kaldes ”blusser.” Fysiske og psykologiske stressfaktorer er populære fakkelårsager.

”Hvis jeg er trist, vil min krop spasme,” siger Gaga i filmens åbningsscener.

I oktober 2018 offentliggjorde Vogue et emne, der kaster sig ned i kampen med fibromyalgi af den 32-årige popstjerne.

”Jeg bliver så vred på folk, der ikke synes fibromyalgi er sandt,” sagde sangerinnen. ”For mig og for mange andre er det virkelig en cyklon af angst, depression, PTSD, traume og paniklidelse, som alle kaster nervesystemet i overdrive, og som et resultat har du nervesmerter.” Der er ingen vittighed om kronisk smerte. Og det vågner op hver dag uden at vide, hvordan du har det.

Sangeren håber at hjælpe med at skabe opmærksomhed om fibromyalgi og forbinde mennesker, der står over for lignende kampe ved at dele deres oplevelser.

Omstridt sygdom

Selvom fibromyalgi kan forekomme i alle aldre, er ældre voksne mere tilbøjelige til at opleve det.

Blandt kvinder er det også mere udbredt end mænd.

Det er uklart den nøjagtige årsag til sygdommen.

Historisk set er det blevet betragtet som en psykosomatisk lidelse uden fysisk årsag af mange medicinske fagfolk.

Selvom moderne forskningsresultater har sat spørgsmålstegn ved dette paradigme, er nogle mennesker skeptiske over for diagnose af fibromyalgi og kroniske smerter.

Ifølge Janet Armentor, ph.d., California State University Bakersfields lektor i sociologi, fører skepsis fra medicinske fagfolk, kolleger, familier og andre til stigmatisering, som mange mennesker med fibromyalgi oplever.

”En af de største udfordringer er, at den medicinske virksomhed og den samlede befolkning bestrider denne epidemi,” fortalte Armentor til Healthline.

”Der er stor forvirring og uforståelse,” sagde hun. ”Og i mine interviews med kvinder, der [fik] diagnosen fibromyalgi, talte mange mennesker om denne udfordring: ‘Dette er sandt. Det er ikke hvad jeg tror. Ja, jeg føler rigtige symptomer og rigtig smerte. ‘

Undersøgelser har rapporteret molekylære ændringer hos mennesker med fibromyalgi i det sidste årti.

”Undersøgelser har vist, at disse patienter gennemgår rapporterede biokemiske ændringer. For eksempel kan patienter med fibromyalgi opsamles rygmarvsvæske, og i visse neurokemikalier kan du se forhøjninger, ”sagde Hackshaw.

”Det er ikke en diagnose, der er sammensat,” tilføjede han. ”Det er en reel nervetilstand, der opstår som diffus muskuloskeletalsmerte.”

Behandling  er  tilvejebragt

For tiden inkluderer behandlingen af ​​fibromyalgi ikke specifikke laboratorieundersøgelser.

Læger er i stedet afhængige af rapporter om patientsymptomer baseret på kriterier indført af American College of Rheumatology i 2010.

Selvom der i øjeblikket ikke findes nogen kendt kur mod fibromyalgi, er et antal behandlingsmetoder tilgængelige.

Typisk anbefaler læger ændringer i livsstil og andre ikke-farmaceutiske terapier til at begynde med.

”Vi  ved,  regelmæssig  motion  er  afgørende  for at  forsøge  at  minimere  nogle  af  de  effekter,”  sagde  Hackshaw. ”Der er også et stærkt organ med forskning, der indikerer, at mindfulness og andre former for forsigtighedsøvelser kan være nyttige til at lindre nogle af smerterne,” sagde han.

Læger anbefaler også en lavdosis tricyklisk antidepressiva (TCA) eller serotonin og norepinephrin genoptagelsesinhibitor (SNRI), hvis disse metoder ikke er passende.

”Normalt bruges sådanne medikamenter ikke til deres antidepressive egenskaber, men fordi de hæver niveauerne af visse neurokemiske stoffer ved nerveender, og disse stigninger bidrager til en reduktion i smertsignaler, der går til smertebehandlingscentre i hjernen,” forklarede Hackshaw.

Calcium  kanal  blokkere  kan  også  blokere  den  hjernens  smerte  signaler.

Anerkendelse og social støtte er vigtige for mennesker med fibromyalgi og andre kroniske tilstande såvel som terapeutiske behandlinger.

”Et af de mest kritiske resultater af min forskning er, at de ser ud til at adskille sig på grund af den vantro og den manglende forståelse, de står overfor, hvilket kan føre til en lang række sociale problemer og problemer med velvære,” sagde Armentor.

Hun foreslog, at Lady Gaga og andre højprofilerede fortalere kan hjælpe med at øge fibromyalgi-opmærksomhed og hjælpe andre til at føle sig mindre alene med tilstanden.

”Fibromyalgi er ofte så mærkbar udefra, at folk ikke anerkender, at folk omkring os oplever dette. Og jeg synes, det er virkelig vigtigt, at nogen med en høj profil siger: ‘Jeg har denne oplevelse og forstår, hvad du går igennem.’

”Lady Gaga vil ikke lade hende bestemmes af fibromyalgi,” sagde hun. ”Hun er også nødt til at udrette ting. Men hun ved prisen og er nødt til at styre, hvad der er vigtigt for hende, og hvad hun skal gøre for at tackle denne sygdom. Og jeg synes, denne meddelelse er meget nyttig.

Delt på Healthline med tilladelse fra vores familie. The Hearty Soul har inkluderet nogle yderligere oplysninger og citater om fibromyalgi-slaget ved Lady Gaga.

Leave a Comment