Lady Gaga på hendes kamp med fibromyalgi: ‘Kronisk smerte er ingen vittighed’

I oktober-udgaven af  Vogue åbnede den 32-årige popstjerne sig om sin kamp med fibromyalgi, en tilstand, som påvirker nervesystemet og forårsager smerte i hele kroppen.

“Jeg bliver så irriteret over for folk der ikke tror fibromyalgi er ægte,” sagde sangeren. “For mig, og jeg tror for mange andre, det er virkelig en cyklon af angst, depression, PTSD, traume og paniklidelse, som alle sender nervesystemet til overdrive, og så har du nervesmerter som følge heraf.”

“Folk skal være mere medfølende. Kronisk smerte er ingen joke. Og det er hver dag at vågne op uden at vide, hvordan du vil føle. “

Gaga, født Stefani Germanotta, afslørede, at hun lider af den svækkende tilstand i september sidste år, lige før udgivelsen af ​​hendes dokumentar  Gaga: Five Foot Two.

“Jeg ønsker at hjælpe med at øge bevidstheden og forbinde folk, der har det,” sagde hun.

For Gaga har smerten været så dårlig til tider, at hun ikke har kunnet udføre. I september 2017 blev hun indlagt på grund af “alvorlig smerte” og annullerede hendes kommende koncerter.

Der er en masse misforståelser omkring fibromyalgi, for indtil for nylig var tilstanden ikke bredt accepteret som en reel sygdom, sagde dr. Mary-Ann Fitzcharles, lektor i medicin i Division of Rheumatology at McGill University.

Mange troede på, at symptomer på fibromyalgi var alle “i hovedet” af mennesker, der beskæftiger sig med sygdommen, da de ofte ser sunde ud ellers.

“Det er nu en helt anerkendt tilstand, ingen tvivl,” sagde Fitzcharles. “Vi har flyttet væk fra tanken om, at alle patienter har psykisk sygdom.”

Hvad er fibromyalgi?

Fibromyalgi er en tilstand, hvor folk føler kronisk smerte i deres muskler og sener, ofte sammen med andre symptomer som søvnproblemer, hovedpine eller humørsygdomme, fortalte Fitzcharles Global News.

Ifølge Arthritis Society of Canada, påvirker fibromyalgi omkring to procent af canadierne, selvom de fleste patienter (80 til 90 procent) er kvinder. Mennesker mellem 20 og 50 år er mest udsatte for at udvikle tilstanden, rapporterer arthritissamfundet.

Der findes i øjeblikket ingen kur mod fibromyalgi, men symptomer kan styres gennem behandling.

Hvad føles fibromyalgi?

Symptomer på fibromyalgi varierer, men omfatter træthed, forstyrret søvn, kognitiv dysfunktion, irritabel tarmsyndrom, humørsygdomme som angst og depression og migræne. Der er en fælles tråd: smerte.

“I mere end 30 procent af patienter med fibromyalgi opfattes Fitzcharles, selv om det kun er en mild berøring og strøg huden.

Hun forklarede endvidere, at for personer med fibromyalgi, viser deres smertefulde symptomer, at der er en forbindelse mellem deres krop og nervesystemer.

“Det er som om nervesystemet er fyret op. I mange patienter ser vi tegn på noget, vi kalder hypervigilance, “sagde hun. “Så folk er alt for følsomme over for høje lyde, travle omgivelser og intensivt lys.”

Hvad forårsager fibromyalgi?

Medicinske eksperter er usikre på den nøjagtige årsag til fibromyalgi, men sygdommen kan ofte spores tilbage til en traumatisk hændelse, sagde Fitzcharles.

“En tredjedel af mennesker vil sige, at de var i fuldstændig perfekt fysisk helbred, og så var der noget [væsentligt] begivenhed,” sagde Fitzcharles. “Det kunne have været en alvorlig virussygdom, en traumatisk begivenhed, som en motorvognulykke og knust knogle, [eller] en alvorligt stressende fysiologisk begivenhed, der synes at udløse starten.”

For de andre to tredjedele af mennesker, der lever med fibromyalgi, siger Fitzcharles, at tilstanden synes at komme ud af det blå. Der er en øget chance for at udvikle tilstanden, hvis din familie har en historie med fibromyalgi.

Hvorfor er fibromyalgi svært at diagnosticere?

Fibromyalgi har forvirrede læger i årevis. Det er svært at diagnosticere, fordi der ikke findes nogen standardiseret test for tilstanden, og der er heller ingen test for at bekræfte diagnosen. Plus, folkens symptomer kan ændre sig ofte og igen, de, der lever med fibromyalgi, ser ofte sunde ud.

“Patienten ser helt normal ud. Der er ingen hævelse, der er ingen feber, der er ikke noget at se. Så selv familie og venner har svært ved at forstå processen, “sagde Fitzcharles.

Fordi det er svært at identificere, siger hun, at det typisk tager patienter fem år, før de er korrekt diagnosticeret.

“Hvad lægerne skal gøre [at diagnosticere det] tager en god [medicinsk] historie fra patienten og undersøger patienten for at sikre, at en af ​​de tilstande, der kan [optræde] som fibromyalgi, ikke er til stede”, sagde hun.

Derefter vil læger lave minimal test for at sikre, at der ikke er nogen anden underliggende sygdom. “Vi anbefaler virkelig mod overdreven testning på patienter, som for store røntgenstråler og MR’er.”

Hvordan behandler du fibromyalgi?

Fitzcharles siger, at tilstanden kan behandles med stoffer, men de fleste patienter styrer deres sygdom med selvstyrede teknikker, herunder en sund livsstil, ordentlig søvn og minimering af stress.

“Sandsynligvis er den mest succesrige indsats et regelmæssigt program med behagelig fysisk aktivitet,” sagde Fitzcharles. “Ikke-farmakologisk forvaltning er yderst vigtig.”

Hvis en patient kræver medicin, siger Fitzcharles det er vigtigt at finde stoffer, der hjælper med at lindre smerter – ikke bidrage til det.

“Desværre har det meste af medicinen vi bruger betydelige bivirkninger, og mange af bivirkningerne kan ligner symptomerne på fibromyalgi,” sagde hun. “Så hvis en patient siger, at de har forfærdelig besvær med søvn og [signifikant] smerte, hvis vi kan vælge en medicin, der kan påvirke søvn  og  smerte, så går det.”

Kilde: http://healthcure247.com/lady-gaga-on-her-fight-with-fibromyalgia-chronic-pain-is-no-joke/

Leave a Comment