VAD FIBROMYALGIA lärde mig…

Det är en konstig fras, jag vet. Varför skulle en sjukdom vara något som inte lär oss någonting, om vi inte borde bli sjuka? Men det mindre av onda, åtminstone använda vad vår kropp somatizou till vår fördel, och på ett positivt sätt.

Fibromyalgi är ett smärtsyndrom. Det är en typ av reumatismmuskel. Att göra varje dag, alla, har små märkbara muskelskador, saker som kroppen antingen registrerar som ett problem eller smärta. Vid fibromyalgi registreras de och uppträder i form av smärta. Det vill säga, det är möjligt att du har smärta i någon del av kroppen som har smärta i golvmuskeln, och som inte har associerat sjukdom eller skada.

Det är också en osynlig sjukdom. Än idag finner vi läkare oinformerade, jag tycker det är “coolt” då det inte visar något i kroppen. Det finns påfrestningar, inflammationer och ingenting dyker upp på någon undersökning. Det är faktiskt därför det är ett problem med hjärnans serotoninsystem (en signalsubstans som ansvarar för känslan av njutning och välbefinnande) som är låg hos individer. Så vissa andra sjukdomar kan vara associerade, såsom depression.

Jag fick diagnosen 2010 och det var ett recept för detta autoimmuna syndrom. Kvinnan, i 30-årsåldern, mycket stressad och full av uppgifter (oftast vända mot varandra). Jag kände symptomen sedan 2008 faktiskt, men jag visste inte vad det var. Jag gick till en miljon läkare och en dag yttrade en läkare ordet på kontoret. Jag googlade och  voila  , det var det.

Jag har gått på behandling sedan dess, men det är lätt att glömma. Det är den grejen, jag minns ingenting förrän vi har lagt krisen. Min kropp värker som om vi varit förkylda, under huden (varje person utvecklar symtom på olika sätt, det här är min). Trötthet och trötthet, även att göra ingenting är det värsta för mig.

Så vad är lärdomen? Exakt. Fibromyalgi Wonders Care, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Hon uppmanar oss att titta på oss själva och fatta beslut som alltid, alltid bara tänker på vårt välbefinnande. Du kan inte stanna en timme till på kontoret, skriker hon. Kan inte slutföra uppgifter mamma, pappa, hundar, papegojor, klagar. Om du överdriver en dag kommer du att känna dig i den andra (eller andra) på ett väldigt smärtsamt sätt. Och inte bara det.

Det kräver konstant fysisk träning. ber oss att hålla en hälsosam vikt (om det gör ont brukar du tänka dig att vara överviktig). Han ber oss ta vår medicin, vi har en rutin att vakna och somna, vi väljer lugnare promenader och enklare sysslor. Be om en bra promenad i parken, lek med barnen, dans och allt som ger oss nöje.

Vanligtvis har människor som just har haft fibromyalgi ganska problem med njutning. De är hårt arbetande, beslutsamma till ytterligheter på jobbet eller hemma, men försummar och glömmer ofta bort sig själva. Smärta i kroppen är att komma ihåg att du är den enda ansvarig och ingen annan, och förbiseenden kan inte överdrivas. Var han lat för att gå till gymmet? Det känns snart. Gick upp 2 eller 3 kilo, så fotsulorna klagar. Och all fibromyalgi lär mig.

Så han förändrade mitt liv radikalt sedan början av 2015 (ja, det tar tid för oss att förstå vad han vill ha av oss). Jag tränar regelbundet, jag går ner i vikt, jag är mer fokuserad i vila. Jag slutar inte närvara och skriva, utan på ett sätt som inte känns dåligt eller väldigt laddat. Min egensamling räcker. Jag menar, jag tar väl hand om mig själv.

Och så, när detta är gjort, försvinner smärtorna. Ja de försvinner. Du kan leva med din diagnos i byrålådan och aldrig komma ihåg att du har fibromyalgi, bara du följer alla regler. Jag vet inte hur mitt liv går framåt, men det är upp till mig att uppskatta kvaliteten.

Och innan du får diagnosen något, vad sägs om att se över allt detta? Vad sägs om ett balanserat och lyckligt liv? Du kanske inte behöver så mycket som du tror att du behöver. Kanske behöver du mer tid för dig själv. Allt detta kommer att åtgärda, men efter installationen kan det inte komma tillbaka längre. Varför inte sluta röka? Jag talar den synpunkten att han inte följde detta råd från någon, men jag skulle ha följt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *