Lady Gaga på sin fibromyalgi-kamp: “Kronisk smerte er ikke en vittighed”

I Vogs oktoberudgave diskuterede den 32-årige popstjerne hendes kamp mod fibromyalgi, en sygdom, der påvirker nervesystemet og forårsager smerter i hele kroppen.

”Jeg er så vred på folk, der ikke synes fibromyalgi er ægte,” sagde sangeren. “Det er virkelig en cyklon af angst, depression, posttraumatisk stress, traumer og paniklidelser for mig og for mange andre, der spærrer nervesystemet og forårsager nervesmerter.”

”Folk har brug for mere empati. Kronisk smerte er ikke en vittighed. Så vi vågner op hver dag uden at indse, hvordan vi reagerer.

Gaga, født Stefani Germanotta, meddelte, at hun i september, lige før frigivelsen af ​​sin film Gaga: Five Foot Two, led af den svækkende sygdom.

“Jeg kunne godt tænke mig

for at hjælpe med at skabe opmærksomhed og forbinde mennesker med det, ”twitrede hun.

Smerten var så intens for Gaga, at hun ikke kunne udføre. Hun blev indlagt på grund af “intens smerte” i september 2017 og annullerede sine kommende koncerter.

Der er meget misforståelse omkring fibromyalgi, ifølge Mary-Ann Fitzcharles, lektor i medicin ved McGill Universitys Reumatologiafdeling. Tilstanden har været bred

kendt indtil for nylig.

Mange mente, at da de ofte så sunde ud, var symptomerne på fibromyalgi alle “i hovedet” af mennesker, der kæmpede med sygdommen.

“Det er en fuldt anerkendt tilstand nu, intet spørgsmål,” sagde Fitzcharles. ”Vi flyttede væk fra forestillingen om mental sygdom hos alle patienter.”

Hvad  med  fibromyalgi?

Fibromyalgi er en lidelse, hvor enkeltpersoner oplever kroniske smerter i muskler og sener, ofte ledsaget af andre symptomer såsom problemer med søvn, hovedpine eller humør, fortalte Fitzcharles til Global News.

Fibromyalgi påvirker ca. 2 procent af canadierne ifølge Canadian Arthritis Society, selvom hovedparten af ​​personer med fibromyalgi (80 til 90 procent) er kvinder. Arthritis Society hævder, at mennesker i alderen 20 til 50 år har den største fare for at udvikle sygdommen.

Fibromyalgi er ikke i øjeblikket helbredt, men det hjælper med at håndtere symptomer.

Hvordan synes du fibromyalgi ser ud?

Symptomer på fibromyalgi adskiller sig, men inkluderer træthed, søvnforstyrrelse, kognitiv dysfunktion, irritation i tarmen, humørforstyrrelser såsom angst og depression og migræne.

“For mere end 30% af personer med fibromyalgi betragtes huden som akavet selv at røre ved og berøre,” sagde Fitzcharles.

Hun sagde også, at smertefulde symptomer antyder en afbrydelse mellem deres krop og deres nervesystem hos personer med fibromyalgi.

”Det er som om nervesystemet er begejstret. Vi ser tegn på hypervigilans hos mange patienter, ”sagde hun. ”Derfor er folk for modtagelige for høje lyde, overladte omgivelser og intenst lys.”

Hvad  er  årsag  fibromyalgi?

Den præcise årsag til fibromyalgi er usikker for medicinske fagfolk, men sygdommen kan ofte spores til en traumatisk begivenhed, sagde Fitzcharles.

”En tredjedel af individerne siger, at de var i ideelt fysisk helbred, og derefter fandt der en [vigtig] hændelse sted,” sagde Fitzcharles. ”Det kan være en alvorlig virussygdom, en traumatisk begivenhed som en bilulykke eller et brud eller en utrolig stressende fysiologisk begivenhed, der ser ud til at forårsage den.” Fitzcharles antyder, at for to tredjedele af personer med fibromyalgi ser sygdommen ud til at være kommer ud af intetsteds. Hvis din familie har en historie med fibromyalgi, vil risikoen for at udvikle sygdommen stige.

Hvorfor er det vanskeligt at diagnosticere fibromyalgi?

I årevis har fibromyalgi fascineret læger. Diagnosen er vanskelig, fordi der ikke er nogen standardiseret sygdomstest, og diagnosen er ikke bekræftet af nogen test. Derudover kan symptomer ofte ændre og ofte forekomme sunde for dem, der lever med fibromyalgi.

”Patienten ser helt normal ud. Der er ingen hævelse, der er ingen feber, du kan ikke se noget. Så selv familie og venner har svært ved at forstå processen, ”sagde Fitzcharles.

Hun hævder, at patienter skal vente fem år, før de får korrekt diagnose, da hun er svært at definere.

”Hvad læger skal gøre [for at diagnosticere] er at tage en sund [medicinsk] historie og undersøge den for at sikre, at der ikke er nogen af ​​de omstændigheder, der kan synes at være fibromyalgi,” sagde hun.

Lægerne udfører derefter minimale tests for at sikre, at der ikke er nogen anden underliggende sygdom. ”Vi anbefaler dig stærkt ikke at gennemføre unødvendig patientundersøgelse, såsom røntgenstråler og overdreven MRI’er.” Hvordan behandler du fibromyalgi?

Fitzcharles hævder, at tilstanden kan håndteres med medicin, men med selvstyringsmetoder, herunder en sund livsstil, tilstrækkelig søvn og reduceret stress, regulerer de fleste patienter deres sygdom.

”Sandsynligvis er et periodisk program med behagelig fysisk aktivitet den mest effektive indgriben,” sagde Fitzcharles. ”Ekstremt vigtig er ikke-farmakologisk behandling.” Fitzcharles sagde, at det var vigtigt at opdage medicin, der ville reducere smerter – ikke bidrage til det.

”Desværre har de fleste af de medikamenter, vi bruger, store bivirkninger, og mange bivirkninger kan måske sammenlignes med fibromyalgi-symptomer,” sagde hun. “Så hvis en patient siger, at han har fremragende søvnbesvær og [vigtig] smerte, hvis vi kan vælge et lægemiddel, der kan påvirke søvn og smerte, er det den måde, vi går på.”

Kilde:

Glem ikke at lide kommentar og del.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *